CoolPolitika.hu

A rubel mint tartalékvaluta

2009  //  Máj  //  17  //  MTI

A rubel mint tartalékvalutaOroszország javasolni fogja a G8-csoport legközelebbi csúcsértekezletén, hogy hozzanak létre egy "nemzetek feletti" tartalékvalutát, és az orosz rubel kapja meg a "tartalékvaluta" státusát - közölte Dmitrij Medvegyev szombaton.

Az orosz elnök ezt a Silvio Berlusconival, a júliusi G8-értekezlet házigazdájával tartott közös sajtóértekezletén jelentette be Barvihában, miután tárgyalt az olasz miniszterelnökkel. Újságírói kérdésre válaszolva Medvegyev kifejtette: a jelenlegi pénzügyi rendszert korszerűvé és védetté kell tenni. Emlékeztetett, hogy a mai rendszer egyetlen valutára, a dollárra épül.

 

-Meg kell erősítenünk a rendszert, létre kell hoznunk egy tartalékvalutát. Nem adjuk fel azt a célkitűzést, hogy a rubel megkapja a tartalékvaluta státusát- szögezte le.  -Nem tettünk le a nemzetek feletti tartalékvaluta létrehozásának elképzeléséről sem - folytatta Medvegyev. -Ez a legközelebbi jövő kérdése, győztesként kell kikerülnünk a nemzetközi pénzügyi válságból - hangsúlyozta. Azt mondta, hogy Oroszország egy tisztességesebb pénzügyi világrendszert szeretne, figyelembe véve azokat a változásokat, amelyek a világgazdaságban és a nemzetközi pénzügyi rendszerben a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) életre hívó 1944-es Bretton Woods-i egyezmény óta bekövetkeztek. Hangsúlyozta mindemellett, hogy nem akarják gyökeresen felszámolni ezt az egyezményt, és helyébe valami újat állítani.

 

Oroszország először a nemzetközi pénzügyi válsággal foglalkozó áprilisi londoni G20-értekezleten vetette fel ezeket a javaslatokat, amelyeket a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8 csoport júliusi, Olaszországban rendezendő csúcsértekezletén ismételten elő fog terjeszteni.
(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés