CoolPolitika.hu

A fiatalkori bűnözésről tárgyalt több európai ország és az USA

2009  //  Már  //  16  //  MTI

A fiatalkori bűnözésről tárgyalt több európai ország és az USAAz Európai Uniónak a jövőben hatékonyabban kell felvennie a harcot a fiatalkori bűnözéssel.

Erről állapodott meg vasárnap Berlinben hat uniós tagállam, Lengyelország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Spanyolország és a vendéglátó Németország belügyminisztere. Wolfgang Scha:uble német belügyminiszter bejelentette, hogy ennek érdekében közös levélben fordulnak az EU soros cseh elnökségéhez, továbbá az Európai Bizottsághoz.

   
A hat uniós tagállam az úgynevezett G6-csoporthoz tartozik, amely 2003-ban egy francia-német kezdeményezés alapján jött létre. Célja az, hogy az érintett országok képviselői a napi kérdések mellett az együttműködés súlypontjairól egyeztessenek. A tanácskozást különös időszerűvé tette az elmúlt hét közepén a németországi Winnendenben elkövetett, összesen 16 halálos áldozattal járó ámokfutó merénylet. Mindennek kapcsán a miniszterek elsődlegesnek nevezték a fiatalkori erőszak okainak feltárását. Külön hangsúlyozták, hogy szükség van az internet kommunikációs szerepének megvizsgálására.
 
A találkozón részt vett Janet Napolitano új amerikai belbiztonsági miniszter is, akivel az európai résztvevők a terrorizmus, illetve a bűnözés elleni harc kérdéseiről, továbbá az adatvédelemről, valamin általánosságban a transzatlanti együttműködés belbiztonsági kérdéseiről egyeztettek. Napolitano egyébként egy vasárnapi német lapnak nyilatkozva korainak nevezve a guantánamói foglyok befogadásával kapcsolatos európai vitákat. A miniszter azt hangoztatta: egyelőre nem született döntés arról, hogy az Egyesült Államok kéri Európát ottani foglyok befogadására. Az amerikai kormány csak arról döntött, hogy a tábort egy éven belül bezárják, s külön-külön értékelik az ott fogva tartottak ügyét. Ez csak az első lépés, s minden megfontolás ez után következik majd - fogalmazott a miniszter.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés