CoolPolitika.hu

A CIA pénzelte a tüntetőket az iráni miniszter szerint

2009  //  Jún  //  25  //  MTI

A CIA pénzelte a tüntetőket az iráni miniszter szerintKeményebb hangot ütött meg a vitatott elnökválasztás miatt ellenzéki tüntetésekkel szembesülő iráni kormány szerdán a Nyugattal szemben, azt állítva, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) pénzelte a tüntetőket.

Szadek Mahszuli belügyminiszter a Farsz hírügynökség szerint kijelentette, hogy Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és a "cionista rezsim" (vagyis Izrael) áll a lázongás hétterében. Mahszuli szerint sok tüntető kapcsolatban állt az Egyesült Államokkal, a CIA-val és a Mudzsahedin Halk iráni emigráns ellenzéki fegyveres szervezettel, s pénzügyi segítséget kaptak tőlük.

 

A június 12-i iráni elnökválasztáson a hivatalos eredmény szerint Mahmúd Ahmadinezsád ultrakonzervatív államfő győzött nagy fölénnyel. Fő vetélytársa, a vesztes Mir Hoszein Muszavi mérsékelt ellenzéki jelölt szerint Ahmadinezsád csalással győzött, ezért az eredmény érvénytelenítését és új választásokat kiírását követeli.

 

A június 13-i eredményhirdetés után Muszavi hívei tüntetni kezdtek Teheránban. A megmozdulásokon a hivatalos adatok szerint 17 ember meghalt, több mint százan megsebesültek. A rendőrség több száz embert vett őrizetbe. A tüntetések példátlan méreteket öltöttek az iráni sah uralmát megdöntő, s az iszlám köztársaságot létrehozó 1979-es iszlám forradalom óta. Teheránban hétfő óta nem volt tüntetés, a helyzet szerdán nyugodtnak tűnt.

 

Az iráni kormány az elmúlt napokban mindazonáltal többször a tüntetők támogatásával vádolt meg nyugati országokat, amit ez utóbbiak cáfoltak. Barack Obama amerikai elnök kedden maga is keményebb hangot ütött meg Teheránnal szemben, úgy vélvén, hogy "komoly kérdések" merülnek fel Ahmadinezsád győzelmének törvényes voltát illetően.

 

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter szerdán közölte: országa fontolóra vette, hogy alacsonyabb szintre szállítja le a Nagy-Britanniához fűződő diplomáciai kapcsolatait. Az utóbbi napokban két brit diplomatát utasítottak ki Iránból, és London válaszlépésként ugyancsak távozásra szólított fel két iráni diplomatát.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés