CoolPolitika.hu

A világkiállításra viszik a chilei mentőkabint

2010  //  Okt  //  20  //  MTI

A világkiállításra viszik a chilei mentőkabintA sanghaji (Shanghai) világkiállításra szállítják az egyik mentőkabint, amelyet a chilei bányászok kimentésére készítettek - jelentette kedden egy kínai napilap.

Három mentőkapszula készült a 33 bányász kimentésére, akik omlás következtében a San José-i réz- és aranybányában, 622 méter mélységben sínylődtek 69 napon át. A Shanghai Daily internetes oldalán idézi Rodrigo Hinzpeter chilei belügyminisztert, aki elmondta: a bányászok kimentésére használt Fénix II mentőkapszulát a chilei főváros főterén állítják ki, a Fénix I-et viszont hamarosan az október 31-én véget érő világkiállításra szállítják Sanghajba. Az Expo szervezői azt remélik, hogy a mentőkabin vonzani fogja a kínai turistákat. A harmadik prototípust a beomlott bánya közelében fekvő Copiapó város egyik terén teszik ki közszemlére. Egyes hírek szerint az egyik mentőkabin már megérkezett a fővárosba, az elnöki palotához, ahonnan a chilei városokat érintő "turnéra" indul majd.

 

A henger alakú, acélból készült mentőkabinokat a talcahuanói hajógyárban építették. A több mint 400 kilogrammos, 3 méteres kapszulán belül 1,9 méter magas, 53 centiméter átmérőjű helyet alakítottak ki a bányászok számára. Ebben tették meg állva a több mint 600 méteres, 10-15 percig tartó utat a földfelszínig. A kabinba beépítettek három, sűrített levegőt tartalmazó tartályt, valamint egy mikrofont és videokamerát is, amelynek a segítségével a kapszulában lévő bányász kapcsolatot tarthatott fenn a mentőcsapatokkal és a vájatban lévő társakkal is. A kabinban alulról kialakítottak vészkijáratot is, amelyen keresztül a bányász visszaereszkedhetett volna a tárnába, ha a berendezés beszorul, de szerencsére erre nem volt szükség. A bányászokat múlt szerdán mentették ki, 22 óra alatt. Hírtelevíziók révén a bravúros életmentő akció élőben látható volt szerte a világon.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés