CoolPolitika.hu

A világ több mint negyede muzulmán lesz

2011  //  Jan  //  28  //  MTI

A világ több mint negyede muzulmán leszA muszlim népesség minden más népcsoportnál gyorsabban fog növekedni a következő húsz évben, és 2030-ra a világ népességének több mint negyede Mohamed prófétát tiszteli majd - ez derül ki egy amerikai kutatóintézet, a Pew Forum csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányából.

A muzulmán népesség évente 1,5 százalékkal növekszik majd, s ezt a világ többi lakosa 0,7 százalékos ütemben követi csak. A Pew Forum ugyanakkor rámutat, hogy ez a növekedés visszaesést jelent a muszlimoknál az elmúlt húsz évben tapasztalt 2,2 százalékos évi gyarapodáshoz képest. A kutatók szerint a csökkenés oka az, hogy egyre több muzulmán nő vesz részt az oktatásban, az életszínvonal emelkedik, illetve hogy az emberek vidékről a városba költöznek, s ezek a tényezők nem kedveznek a termékenységi rátának. Azokban a muszlim országokban, ahol az oktatás elérhetőbb a lányok számára, a nők átlagosan 2,3 gyereket szülnek, míg ott, ahol csak kevés ideig járnak iskolába a lányok, körülbelül ötöt.

 

-A világ muszlim népességének jövője című kutatásból az is kiderül, hogy húsz év múlva már a világ 79 országában lesz egymillió fölött az iszlám hívők száma, szemben a mostani 72-vel. 2030-ban tíz muszlimból hat az ázsiai-csendes-óceáni térségben fog élni, és Indonéziát megelőzve Pakisztán lép elő a legnépesebb muszlim állammá. Az amerikai intézet becslései szerint egyes európai országokban, például Franciaországban és Belgiumban kétszámjegyűre nő majd a muszlimok százalékaránya, Svédországban pedig egyesen megduplázódik, de egész Európában összesen csak a népesség 2,5 százaléka lesz Mohamed követője. Az Egyesült Államokban a jelenlegi kevesebb mint egy százalékról 1,7 százalékra emelkedik majd a muszlimok aránya 2030-ra, ez körülbelül a zsidó és episzkopális hívők mai számarányával egyezik meg. Izraelben a népesség csaknem negyede lesz iszlám hívő húsz év múlva.

 

Az intézet azt tervezi, hogy hasonló jelentést ad ki a hindu, keresztény, zsidó és szikh népesség alakulásáról is. A kutatók szerint nehéz kiszámítani az iszlám hatását a születési rátákra, mivel a szociokulturális, gazdasági, politikai és történelmi tényezők ugyanolyan, ha nem nagyobb szerepet játszanak azok alakulásában. A tanulmány belevett a számításaiba minden olyan csoportot, amely muzulmánként azonosítja magát, beleértve a világias, a parancsolatokat be nem tartó muszlimokat is.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés