CoolPolitika.hu

A világ leggyorsabban öregedő társadalma

2010  //  Júl  //  27  //  MTI

A világ leggyorsabban öregedő társadalmaHuszonöt éve folyamatosan a japán nők vezetik a születéskor várható élettartam világranglistáját: a tavalyi adatok szerint átlagosan 86,44 évig élnek - derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott tokiói kormányjelentésből.

A férfiaknál is új hazai rekord az átlagosan várható 79,59 év, de az a világon csak az ötödik helyhez volt elég. A nők élettartama mintegy 5 hónappal, a férfiaké csaknem 4 hónappal hosszabbodott meg az előző, 2008-as felméréshez képest az egészségügyi, munkaügyi és jóléti minisztérium statisztikai adatai szerint. A japánok várható élettartamának tartós növekedése különböző tényezőkre vezethető vissza. A legfontosabb, hogy javult az időskori gyógyászat színvonala: előrelépés történt a daganatos betegségek, a szívbetegségek és a szélütés - a három ottani vezető halálok -, valamint a tüdővész kezelésében. Ráadásul a japánok a világ egyik legbiztonságosabb és leggazdagabb országában, magas életszínvonalon élnek, és nem utolsó sorban viszonylag egészségesen, zsírszegényen táplálkoznak. Az ifjabb nemzedékekre az utóbbi megállapítás már nem feltétlenül igaz: egy hivatalos felmérés szerint köztük már sok a kövér, mert előszeretettel fogyasztanak kész- és gyorsételeket.

 

Valamelyest nőtt ugyanakkor a japán nők és a férfiak várható élettartama közötti különbség, mert a férfiak a 2008-ban elfoglalt negyedik helyről egyet visszacsúsztak a világranglistán. Ennek legfőbb oka, hogy egyre többen követnek el öngyilkosságot közülük - mondta egy neve elhallgatását kérő minisztériumi tisztségviselő. "A férfiak jobban ki vannak téve a társadalmi realitásoknak, és jóval több dolog miatt kell aggódniuk, különösen a munkahelyen" - fűzte hozzá. A rendőrség adatai szerint tavaly a 32 845 japán öngyilkos több mint 70 százaléka férfi volt. Az idősebb férfiak körében az öngyilkosságok mellett a bűnözés és az alkoholizmus is egyre nagyobb gondot jelent az alacsony jövedelmek és a munkahelyek bizonytalansága miatt.

 

A hosszú élet rendszerint jó hír, csakhogy Japán az alacsony születési arány miatt a világ egyik leggyorsabban öregedő társadalma. A társadalom őszülése mind nagyobb terhet jelent a kormányzatnak az idősellátás terén, és már a közeljövőben munkaerőhiánnyal fenyeget.    Ami a világranglista további alakulását illeti: a nők csoportjában Hongkong a második helyezett 86,1 évvel, a harmadik Franciaország 84,5 évvel, és a negyedik Svájc 84,4 évvel. A férfiaknál Katar a világcsúcstartó 81 évvel, a második itt is Hongkong 79,8 évvel, míg a harmadik helyen Izland és Svájc osztozik 79,7 évvel.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés