CoolPolitika.hu

A Temzébe süllyedhet a parlament

2012  //  Jan  //  23  //  MTI

A Temzébe süllyedhet a parlamentLehet, hogy előbb-utóbb ki kell költözniük a képviselőknek a brit parlament világhírű épületéből, amely folyamatosan süllyed, és szakértők szerint még annak a veszélye sem kizárható, hogy a Temze iszapjába merül.

A Mail on Sunday vasárnapi lap által idézett bennfentes források szerint a héten kerül a képviselők elé az állagfelmérők jelentése, amely - a Temzébe süllyedés kockázata mellett - elektromos problémákra, tűzveszélyre és számos egyéb épületbiztonsági kockázatra hívja fel a figyelmet. Ezek közé tartozik a konzervatív vasárnapi brit tömeglap értesülése szerint az is, hogy a parlament központi fűtési rendszerének kazánjai, amelyeket még a II. világháború előtt szereltek fel, "bármikor felrobbanhatnak".

 

A renoválási költségek elérhetik az egymilliárd fontot, de a lapnak nyilatkozó illetékesek egyike azt mondta, hogy "könyvelői szempontból nem lenne logikus egymilliárd fontot rákölteni egy egymilliárd font értékű ingatlan rendbehozatalára".    Az alsóház egyik szóvivője a lapnak megerősítette, hogy a parlament épületegyüttesének eladása "a lehetőségek között van", bár ez "bonyolult" lenne, tekintettel arra, hogy védett műemlékről van szó.    Számítások szerint a költségvetés jól járna, mivel az állam a parlament épületéért egymilliárd fontot is kaphatna, egy új törvényhozási központ felépítése pedig megúszható lenne 500 millió fontból. A helyszín történelmi jelentőségét azonban nem lehet pénzben mérni: igaz, hogy a brit parlamentnek otthont nyújtó épület 1870-re nyerte el jelenlegi formáját, de ugyanitt már 1213-ban is üléseztek közrendi képviselők.

 

A legnagyobb problémát a süllyedés okozza, amelyet súlyosbítanak az elmúlt évtizedek felszín alatti nagyszabású munkálatai. A parlament alatt két metróvonal és egy nagy átmérőjű szennyvízgyűjtő csatorna húzódik, emellett a képviselők számára épült egy mélygarázs is. Ezeknek már látható következményei is vannak. Az 1858-ban felépült, 97 méter magas világhírű óratorony, a Big Ben - először csak a benne lakozó óraharangot hívták így, de a becenév azóta átragadt a toronyra is - legmagasabb pontján immár 43 centiméternyi hajlást mutat, a torony dőlésszöge északnyugat felé 0,26 fok, és ez bizonyos távolságról most már szabad szemmel is észlelhető.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés