CoolPolitika.hu

A tea íze is megsínyli a klímaváltozást

2011  //  Jan  //  02  //  MTI

A tea íze is megsínyli a klímaváltozástAz északkelet-indiai teatermelők szerint a globális éghajlatváltozás hatásai nyomán megfogyatkozott az idei teatermelés, nem csupán a mennyiség csökkent, de a térség védjegyének számító jellegzetes íz is megváltozott.

A magas páratartalom és buja növényzet uralta trópusi Asszam állam, India legfőbb teatermelő régiója, innen származik az ország össztermelésnek mintegy 55 százaléka. A dél-ázsiai ország adja a globális teatermelés körülbelül 31 százalékát. A térségre jellemző hőmérséklet fokozatos emelkedése, az esős időszakok átalakulása, a termelés megcsappanása és a főzet jellegzetes ízének eltűnése komoly aggodalmakat ébresztett a helyi gazdákban.

-Rettentően félünk. Az Asszam tea védjegye az ízében rejlik - panaszolta egy helyi teatermesztő. 2007-ben 564 ezer tonna, három évvel később viszont már csak 460 ezer tonna termést sikerült betakarítani a régióban - mondta Diraj Kakati, a mintegy 400 teaültetvényt tömörítő Indiai Tea Társaság asszami irodájának vezetője. A régió hőmérséklete két Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt nyolc évtized során - magyarázta Mridul Hazarika, a Teakutató Társaság igazgatója, aki egyértelműen a klímaváltozást teszi felelőssé a hanyatlásért. "Az idei év esős időszakában sokkal kevesebb volt a verőfényes napok száma és a nedves levegő nem kedvez a termésnek.

 

A teamoszkitó nevű kártevő pedig valósággal lubickol az ilyen időjárási viszonyok között és azzal, hogy megtámadja a teacserjék friss hajtásait, megakadályozza a cserjék regenerálódását" - tette hozzá Kakati. A rovarirtó szerek használata viszont környezetvédelmi okok miatt tilos. A termelők leginkább a tea ízének megváltozása miatt aggódnak, ezért azt szorgalmazzák, hogy a kormány tudományos vizsgálatokkal járjon utána az ügynek. -Korábban egy jó bögre erős teát tudtunk inni. Ma már szinte nyoma sincs ennek az íznek - panaszolta egy hivatásos teakóstoló.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés