CoolPolitika.hu

A tandem hosszú időre szól

2012  //  Ápr  //  26  //  MTI

A tandem hosszú időre szólDmitrij Medvegyev távozó orosz elnök csütörtökön a demokráciát erősítő lépésként vette védelmébe a legfelsőbb hatalmi posztokon Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel végrehajtott helycseréjét, s azt jósolta, hogy hatalmi párosuk hosszú időre szól.

"Ideje, hogy mindenki lazítson, mindez hosszú időre szól" - válaszolta Medvegyev orosz televíziós csatornáknak adott utolsó államfői interjújában a tandemük hatékonyságát és jövőjét firtató kérdésre. Hozzátette: "Nem rossz az, ha az ország sorsa, a politikai folyamatok nem egyetlen ember látásmódjától függenek." Az orosz államfő az európai és az amerikai gyakorlatra hivatkozott, mondván, hogy "az alkotmány szerint vannak olyanok, akiknek meghatározott körülmények között kötelességük helyettesíteni a másikat". Arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyinhoz nem csak a politikai együttműködés, hanem 20 éves barátság is köti. Medvegyev, akit Putyin május 7-én vált az államfői poszton, öt orosz televíziós csatornának nyilatkozott.

 

Dmitrij Medvegyev úgy vélte, hogy elnöksége alatt (2008-2012) Oroszországban komoly előrelépés történt az állampolgári szabadságjogok fejlődésében. Ugyanakkor - az alkotmány előírására hivatkozva - leszögezte, hogy addig, amíg Mihail Hodorkovszkij, az egykori olajtársaság, a Jukosz (Yukos) volt elnöke nem hajlandó kegyelmi kérvényt benyújtani, nem tudnak foglalkozni az ügyével. A moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban, az orosz ortodox egyház főtemplomában botrányt okozó és hetek óta vizsgálati fogságban lévő feminista punkegyüttes tagjaival kapcsolatban kijelentette: azt kapták, amit el akartak érni, a népszerűséget. A bírósági eljárást nem kívánta kommentálni. Hozzátette azonban, hogy a társadalmi békét, a vallások iránti türelmet és nemzetiségek közötti békét őrizni kell.

 

Az államfő, aki Putyin ígérete szerint napokon belül megkapja a kormányfői posztot, nem volt hajlandó részleteket elárulni leendő kormányáról, de azt nem cáfolta, hogy több új miniszter lesz benne. Külpolitikai kérdések is szóba kerültek az élő televíziós interjúban. A távozó orosz államfő Grúziával kapcsolatban keményen bírálta Szaakasvili államfőt. "(Miheil) Szaakasvili egy nulla. Aki elfoglalja majd a helyét, azzal hajlandóak vagyunk helyreállítani a diplomáciai kapcsolatokat." - mondta Dmitrij Medvegyev. Medvegyev elismerte, hogy Fehéroroszországgal hullámzóak a kapcsolatok - "a szerelemtől a gyűlöletig" terjednek -, ám dicsérte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, aki, mint mondta, támogatja, hogy volt szovjet köztársaságok vámszövetségbe tömörüljenek, s hajlik az integrációra.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés