CoolPolitika.hu

A szabadság és a megbocsátás jelképe

2010  //  Feb  //  11  //  MTI

A szabadság és a megbocsátás jelképeHúsz éve, hogy a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke, az apartheidellenes harc hőse, a Nobel-békedíjas Nelson Mandela kiszabadult a fehérek felsőbbrendűségét hirdető hatalom börtönéből. Szinte szentnek kijáró tisztelet övezi már.

Jellemének legkiválóbb ismerője harmadik felesége, Graca Machel. Az al-Dzsazíra arab televíziónak adott interjújában rendkívüli személyiségnek nevezte őt. -Státusszimbólum, de nem szent. Neki is vannak hibái - jelentette ki. Mindazonáltal szentségtörés bírálni Mandelát, közismert klánnevén Madibát, akit az ország lakossága csak Tatának, vagyis Nagypapának hív.

 

Környezete bevallottan távol tartja az 92. életévét idén betöltő politikust a nyilvános szereplésektől, éppen hírnevének megőrzése végett, pedig a dél-afrikai közvélemény mohón keresi a lehetőségét annak, hogy láthassa. A nevét felvevő alapítvány minden olyan találgatást hevesen cáfol, amely egészsége megromlásáról szól. A fiatal Mandela a társadalom kollektív tudatának mélyére került. Megtartotta a róla mint békéltetőről alkotott képet, azt a tudatot, hogy ő mentette meg az országot a polgárháborútól, miközben éppen ő volt az, aki korábban majdnem belesodorta abba. Eltűnt vele kapcsolatban a lázadó képe, azé a lázadóé, aki 1961 végén fegyveres harcot indított a fajgyűlölő rendszer ellen.

 

-Mandela az elnyomás és az elszigetelés jelképének számító Robben-sziget börtönében dicsőült meg - véli Aubrey Matshiqi, a politikai tanulmányok hazai intézetének munkatársa. A tolerancia és a megbocsátás, amelyet kiszabadulásakor mutatott, megtisztította ezt a képet - teszi hozzá. A Mandelát hatalomra segítő első demokratikus választások után 16 évvel Dél-Afrikának szüksége van erre a jelképre, mert ez a társadalom még mindig szenved az egyenlőtlenségtől - jegyzi meg Matshiqi. E tökéletes ember kultuszát az egész világ ápolja, mert Madiba "megtestesíti a szabadság és a megbocsátás egyetemes értékeit" - mondja.

 

A Johannesburg tőszomszédságában lévő Sowetóban, ahol egy ideig Mandela élt, a turisták úgy veszik az őt ábrázoló képeket, pólókat, órákat, egyéb emléktárgyakat, mint a cukrot. Pedig a Mandela-alapítvány nem szeretné, ha ez a jelenség olyan méretűvé válna, mint Che Guevara esetében. -Nem tudom elviselni, amikor azt mondja valaki, hogy ha az emberiségnek választania kellene egy atyát, akkor Mandelára kell esnie a választásnak. Nelson Mandela egy politikus, nem pedig mítosz - jelentette ki Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök egy közelmúltbeli interjújában.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés