CoolPolitika.hu

A romák ügyében kell lépniük

2011  //  Nov  //  18  //  MTI

A romák ügyében kell lépniükAz EU-tagállamoknak az év első felében közösen elfogadott döntés értelmében hamarosan be kell nyújtaniuk az unióhoz saját nemzeti romaintegrációs stratégiájukat, aminek az elkészítésébe be kell vonniuk a cigány közösségek képviselőit is - figyelmeztetett Andor László EU-biztos csütörtökön Brüsszelben, az Európai Roma Platform ülésén.

Andor szerint a pénzügyi válság, a növekvő egyenlőtlenség és a társadalmi kirekesztés akár szociális robbanással is járhat. Az Európai Bizottság saját forrásaiból sok hasznos programot támogat, de a társadalmi befogadás elősegítése alapvetően a tagállamok felelőssége - állapította meg a magyar EU-biztos, aki a foglalkoztatás, a szociális ügyek, valamint a társadalmi befogadás kérdéseinek felelőse az EU legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézményében. Mint hozzátette, a brüsszeli bizottság "különös gonddal vizsgálja majd meg, hogy ezek a nemzeti stratégiák jól szolgálják-e az Európa 2020 stratégia és az európai roma keretstratégia céljait".

 

Andor László kitért arra is: az Európai Bizottság folyamatosan nyomon követi a stratégia megvalósítását a tagállamokban, és a civil szervezeteket arra biztatja, hogy ugyanezt tegyék az általuk belátható területeken. Mivel sok százezer cigány él több EU-tagjelölt államban, a romastratégia megvalósítását az EU-hoz csatlakozni kívánó országoktól is megkövetelik - tette hozzá.

 

A nemzeti romastratégiák ügye téma volt az Európai Parlament (EP) előző napi strasbourgi plenáris vitáján is. A magyar EP-képviselők közül a téma jelentéstevője, Járóka Lívia (Fidesz) felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy alkossák meg a hátrányos helyzetű kistérségek "európai válságtérképét". Göncz Kinga (MSZP) felszólalásában főként azt hangoztatta: a bizottságnak fel kell lépnie a hátrányos megkülönböztetés minden megnyilvánulása ellen.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés