CoolPolitika.hu

A rendőrségnek egyértelmű szabályozásra van szüksége

2011  //  Dec  //  21  //  MTI

A rendőrségnek egyértelmű szabályozásra van szükségeEgy rendőröket felügyelő brit szervezet azt követeli, hogy egyértelműen határozzák meg, mikor használhatnak az egyenruhások vízágyút és gumilövedéket a tüntetőkkel szemben - írta internetes oldalán a BBC brit műsorszolgáltató kedden.

A felügyelőség a nyári zavargások nem megfelelő kezelése nyomán új szabályozást követel a rendőrökre vonatkozóan. A szervezet szerint az egyenruhások több esetben is bevethettek volna vízágyút és gumilövedéket a felkelőkkel szemben. Egyes parlamenti képviselők azonban úgy vélik, hogy veszélyes lenne hasonló taktikához folyamodni. A szervezet azt javasolja, hogy civilekre támadó, gyújtogató, napalmbombával, illetve hajítófegyverekkel felszerelkezett tüntetőkkel szemben lehessen bevetni a szóban forgó tömegoszlató eszközöket. Vízágyú és gumilövedék alkalmazását ajánlja abban az esetben is, ha tűzoltók és mentők testi épsége forog kockán. A lőfegyverekhez folyamodást csak abban az esetben tartja elképzelhetőnek, ha a gyújtogatás életet veszélyeztet, vagy komoly sérülés kockázatát hordozza magában.

 

A vízágyúk és gumilövedékek hatékony fegyverek a tömegoszlatásban, és a britek közül is sokan támogatják bevetésüket. Ugyanakkor a Brit-szigeten jelenleg egyetlen vízágyú sincs, és darabja 1 millió fontba kerülne, az eredményességhez pedig párosával kell alkalmazni őket.    Az alsóház belpolitikai bizottsága hétfőn úgy értékelte, hogy a nyári forrongások kezelése nem megfelelően zajlott le: nem vetettek be elég rendőrt a tüntetések kezdetén, és az egyenruhások nem kaptak megfelelő kiképzést ilyen esetekre. A felkelés London északi részén, Tottenhamben tört ki augusztus 6-án, két nappal azután, hogy a rendőrség lelőtte a 29 éves Mark Duggant. A következő napokban a nyugtalanság Londonról más városokra - köztük Manchesterre, Birminghamre és Bristolra - is átterjedt.

http://www.bbc.co.uk/news/uk-16265551

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés