CoolPolitika.hu

A rendőrök munkáját segíthetik a mobiltelefonok

2011  //  Aug  //  11  //  MTI

A rendőrök munkáját segíthetik a mobiltelefonokJogi szakértők szerint a rendőrség felhasználhatja munkájához a randalírozók mobiltelefonjaiból nyert adatokat.

A nyomozók így láthatnák az SMS-eket és bemérhetnék a telefon helyzetét is. Azonban nem juthatnának hozzá minden adathoz, mert azok egy részét a telefontársaságok a jogi előírások miatt visszatartják. A jogszabályok szerint a rendőröknek először azonosítaniuk kell a telefonok tulajdonosait, mielőtt lekérnék a zavargások helyszínéről származó adatokat. A randalírozók azonosítását valószínűleg főként videók és fényképek segítségével végzik.

 

A vonatkozó jogszabályok alapján kikérhetik egy telefon adatait, beleértve a helyzetét, a fogadott és tárcsázott hívások adatait és az internetes tevékenységet. Azonban ezt minden esetben külön-külön kell kezdeményezniük. Így például nem kérhetik ki minden olyan ember adatait, akik Clapham Junctionban, a fosztogatások egyik londoni helyszínén a "zavargás" szót küldték el telefonjukon - mutat rá a BBC.

 

A BlackBerry okostelefonok gyártója már korábban jelezte, hogy együttműködik a rendőrséggel, és átadja előfizetői adatait, ha bebizonyosodik, hogy közük van a bűncselekményekhez. Gyakran ugyanis a BlackBerry Messenger szolgáltatását használták a randalírozók az egymás közötti kapcsolattartásra.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés