CoolPolitika.hu

A pék esete az államfővel

2010  //  Aug  //  12  //  MTI

A pék esete az államfővelA berlini sajtó vércseként csapott le egy hírügynökségi újságíró által elszórt hírmorzsára, amely szerint a német szövetségi elnök családi rezidenciájára Hannoverből szállítják a kenyeret meg a zsömlét.

Christian Wulffnak, a májusban megválasztott új államfőnek amúgy is nehéz dolga van. Egyrészt 51 évével ő a legfiatalabb államfő az NSZK történetében. Ráadásul három évvel ezelőtt kisebb vihart kavart válása - és házassága a nála 15 évvel fiatalabb Bettinával. Konzervatív körökben meglehetősen rossz szemmel nézték a gyakorló katolikus Wulff válását. Végül azonban a békés megegyezéssel lezajlott bontóper és a volt házastársak között fennmaradt jó kapcsolat (amelynek egyik záloga a 16 éves közös leánygyermek) megbékítette a morgolódókat.

 

Július végén az államfő spanyolországi nyaralása adott témát a sajtónak. Kiderült, hogy Wulffék egy barátjuk cégének tulajdonában lévő birtokon pihentek Mallorcán. A barát az AWD pénzügyi szolgáltató cég főnöke - a sajtó pedig máris "kétes baráti szívességnek" titulálta az államfői nyaralást. Augusztus elején aztán újabb csámcsognivalót talált a bulvársajtó a szövetségi elnök háza táján. Egy hannoveri pék utazás közben elfecsegte egy berlini újságírónak, hogy ő szállítja az elnöki villába a kenyeret meg a zsömlét. Nosza, lett erre nagy felzúdulás a fővárosban. Micsoda marhaság, 300 kilométerről fuvarozni ilyen dolgokat, amikor tudnivaló, hogy a kenyér meg a zsömle egyaránt "kemencefrissen" a legfinomabb, úgy élvezhető igazán! - hangzott a lapok által meginterjúvolt berliniek véleménye.

 

Nem győztek háborogni a berlini pékmesterek sem: az ő műhelyükben is több évtizedes, esetenként családi recept alapján gyúrják és sütik az árut, amely bizonyosan nem marad el egyetlen tekintetben sem a hannoveri portékáktól. Többen legott felajánlották, hogy szívesen vállalnák az udvari, azaz államfői szállító szerepét pékáruk terén... Az elnöki hivatal keddi pontosításából azután kiderült, hogy - bár Wulff korábban éveken át volt tartományi kormányfő Hannoverben - nem az ő újítása a dolog. Már Roman Herzog elnöksége (1994-99) alatt is rendszeresen hozatott a Bellevue palota kenyeret és péksüteményt a hannoveri Gaues pékségből. -Megrendeléseink feladásakor azt tartjuk szem előtt, hogy a hivatalos rendezvények alkalmából lehetőleg német termékeket tálaljunk fel a vendégeknek - olvasható az elnöki hivatal közleményében.

 

Jochen Gaues pékmester persze örül a személye és árui körüli felhajtásnak. Számára ugyanis nem csupán az üzleti forgalom növelését jelenti az államfői rezidenciára hetente kétszer küldött szállítmány. -Szövetségi elnök csak egy van Németországban, az pedig az én kenyeremet eszi - mondta büszkén a Berliner Zeitungnak. Nemrég olyan pólókat csináltatott magának, amelyeken a következő felirat olvasható: -Der Bäcker vom Bundespräsidenten kommt aus Hannover und heisst Jochen (A szövetségi elnök pékje Hannoverbe való, és Jochennek hívják). A pékmester amúgy jó referenciákkal rendelkezik, hiszen vevői között neves éttermek és szállodák is akadnak, például a Brandenburgi kapu mellett fekvő ötcsillagos Hotel Adlon, a fővárosba látogató külföldi állam- és kormányfők bevált szálláshelye.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés