CoolPolitika.hu

A Nyugat csalódást okozott

2012  //  Sze  //  07  //  MTI

A Nyugat csalódást okozottA kommunista rendszer bukása utáni reményteljes változásokat követően ma Európa és az egész Nyugat kezd visszatérni a szocializmushoz és az állam által irányított társadalomhoz - jelentette ki Václav Klaus cseh köztársasági elnök pénteken Prágában, amikor megnyitotta a Mont Pelerin Társaság konferenciáját.

A svájci székhelyű Mont Pelerin Társaság a II. világháború után alakult meg, s legfőbb céljának a politikai liberalizmus és a piacgazdaság általános elveinek védelmét és terjesztését tekinti. Klaus úgy vélte, a liberális demokráciát és a piacgazdaságot napjainkban elsősorban a hagyományos értékek kiveszése, a politikusok populizmusa, valamint a bíróságok, a civil szervezetek és a média növekvő ereje veszélyezteti. "Számomra, egy olyan ember számára, aki a kommunizmus bukása után aktívan kivette részét a radikális politikai és gazdasági változások előkészítéséből és megszervezéséből, a mai világ csalódás. Sokkal inkább szocialista és az állam által irányított társadalomban élünk, mint azt akkoriban elképzeltük" - hangsúlyozta a cseh államfő.

 

Felszólította a nyugati államok jelenlegi viszonyainak bírálóit, hogy az eddiginél erőteljesebben emeljék fel a hangjukat, és "aktívan" küzdjenek a szabadságért. "Nem számoltam azzal, hogy a kapitalizmus, a szabad piac és a minimális állam eszméinek védelme végül is ilyen gyenge lesz" - mondta Klaus. A nemzetközi konferencia részvevői a Prágai Vár egyik legpatinásabb termében, a Spanyol teremben üléseznek, amelyet az elnöki hivatal bocsátott rendelkezésükre. Helyi megfigyelők szerint Klaus ezzel jelképesen is kifejezésre akarta juttatni azt, hogy teljes mértékben egyetért a társaság eszméivel.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés