CoolPolitika.hu

A Nobel-békedíjas ellenzéki vezető nem vehet részt a választásokon

2010  //  Már  //  12  //  MTI

A Nobel-békedíjas ellenzéki vezető nem vehet részt a választásokon A mianmari katonai kormányzat engedélyezte, hogy a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezető pártja újra megnyissa hét évvel ezelőtt bezáratott körzeti irodáit, de ő maga nem vehet részt az idei választásokon - közölte csütörtökön a párt szóvivője.

Elmondása szerint a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) szerdától mintegy száz irodáját nyitotta meg országszerte. Aung Szan Szú Kji a szóvivője útján közölte, hogy nem ijed meg az új szabályoktól, noha nem várta volna, hogy ennyire igazságtalanok és elnyomóak legyenek. A demokrácia híveit határozott válaszra szólította fel, de konkrét feladatot nem adott nekik. Az NDL-nek hatvan napja van annak eldöntésére, hogy részt vesz-e a választásokon.

 

A katonai kormányzat azután záratta be az NLD-irodákat, hogy 2003 májusában rendszerhű falusiak megtámadták a politikusnő vezette pártküldöttséget az északi országrészben tett körútján. Az összecsapásokban négy ember meghalt. A junta állítása szerint az összecsapásokat azok a bíráló megjegyzések váltották ki, amelyeket Szú Kji a kormányra tett nyilvános beszédeiben. Mianmarban húsz éve nem tartottak választásokat, de a katonai kormányzat idén voksolást tervez. A nemzetközi közvélemény ezt színjátéknak tartja, amelynek az a célja, hogy demokratikus berendezkedésűnek tüntesse fel az országot, jóllehet a hadsereg megtartaná az ellenőrzést a kulcsfontosságú minisztériumok és intézmények felett.

 

A junta a héten választási törvények egész sorát kezdte közzétenni. Ezek egyike szerint a pártoknak ki kell zárniuk soraikból a börtönviselt embereket. Aung Szan Szú Kji jelenleg házi őrizetben van, s az elmúlt 20 év nagy részét is házi őrizetben vagy börtönben töltötte. A katonai kormányzat ezzel arra kényszeríti az NLD-t, hogy zárja ki vezetőjét, akit egyben a választási részvétel lehetőségétől is megfoszt. Az NLD-szóvivő bejelentése előtt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet New York-i székházában kiadott közleményében felszólította a mianmari kormányt, hogy tegye lehetővé a Nobel-békedíjas ellenzéki vezető részvételét a választásokon.

 

Egy másik jogszabály értelmében a junta semmisnek nyilvánította az 1990-ben tartott választások eredményét. A húsz évvel ezelőtti szavazáson az ellenzék szerzett többséget, de a katonai rezsim nem adta át a hatalmat a demokratikusan megválasztott NLD-nek. A választási eredmények utólagos megsemmisítését a junta azzal magyarázza, hogy eltörölték azt a törvényt, amelynek alapján annak idején a demokratikus választásokat megrendezték, így az eredmények automatikusan semmisnek tekintendők. A junta a közelgő választásokkal kapcsolatban arról is rendelkezett, hogy a parlament mindkét házában a mandátumok negyede a katonai vezetést illeti.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés