CoolPolitika.hu

A német politika álompárja

2010  //  Okt  //  14  //  MTI

A német politika álompárjaA németek évek óta sóvárogva néztek azokra az államokra, amelyeknek egy-egy vezető politikusa (házastársa oldalán) eleganciájával, sármjával, fess kiállásával rendre feltűnt a színes lapok címoldalán. A Clinton, a Blair, a Sarkozy vagy az Obama házaspárhoz fogható kettőssel sokáig nem rendelkezett Németország. Most azonban dagadhat a németek keble a büszkeségtől: a zu Guttenberg kettős igazi álompárt testesít meg a szemükben

A 38 éves Karl-Theodor zu Guttenberg először 2005 őszén lett tagja Angela Merkel kormányának. Előbb a gazdasági tárca irányítását bízta rá a kancellár, amit bizonyára sikeres családi vállalkozásainak köszönhetett. A 2009. évi parlamenti választások után pedig a védelmi minisztérium élére állította a kormányfő, miután az előd, Franz Josef Jung pozíciója tarthatatlanná vált a Bundeswehr által végrehajtott kunduzi légi csapás körüli ellentmondások nyomán.

 

A barátai által csak KaTe néven szólított fiatal miniszter azon férfiak közé tartozik, akiknek egyformán jól áll a sötét öltöny, a lezser kardigán és a hadsereg terepszínű egyenruhája. Utóbbit akkor ölti magára, amikor fölkeresi az Afganisztánban szolgáló 4000 Bundeswehr-katonát, hogy megmagyarázza nekik: hazájuk biztonsága érdekében is fontos az a küldetés, amelyet a Hindukus hegység lábainál teljesítenek.    Legutóbbi parlamenti fellépése is Afganisztán miatt vált emlékezetessé: éppen a német kontingens hatékonyabb felszerelésének szükségességét magyarázta a szónoki emelvényen, amikor hírt kapott a Pul-i-Humriban történt öngyilkos merényletről, amelyben egy német katona meghalt, nyolcan pedig megsebesültek. Beszédének leírt szövegétől eltérve zu Guttenberg rögtön megosztotta az értesülést a Házzal, megrendült hangon biztosítva együttérzéséről az áldozat és a sebesültek családjait.

 

Felesége, a 33 éves Stephanie tavaly novemberben került először reflektorfénybe. A német filmdíj, a Bambi gáláján Karl-Theodornak kellett volna köszöntenie a díjazottakat. Csakhogy a nap folyamán többórás heves vitában vett részt a Bundestagban, amelynek középpontjában a kunduzi légi csapás állt. Úgy gondolta, nem volna illendő, ha ilyen komoly, sőt véres téma után derűs hangon konferálna és köszöntené a Bambi-gála résztvevőit. Ezért másfél órával a kezdés előtt Stephanie kezébe nyomta az összekötő szöveg kéziratát, arra kérve, hogy helyettesítse őt az estélyen. A csinos szőke feleség nem vallott szégyent: piros, fodros estélyi ruhájában mindenkit elbűvölt, és a szövegbe sem sült bele. Évek óta elnöke az Innocence in Danger (Veszélyeztetett ártatlanság) nevű alapítványnak, nemrég pedig mint író és egy tv-műsor moderátora is színre lépett. Témája - miként az alapítványának is - a pedofilok elleni küzdelem. Erről szóló saját könyvét szeptemberben mutatta be egy berlini sajtótájékoztatón, október elseje óta pedig hetente jelentkezik egy kereskedelmi tv-csatornán, hogy felhívja szülők és gyerekek figyelmét az áldozatok után az interneten is keresgélő pedofilok jelentette veszélyre.

 

A zu Guttenberg házaspár ideálisan testesíti meg a németek romantika utáni vágyakozását: mindketten fiatalok, csinosak, két aranyos kislányuk van. Ehhez társul a "kékvérűség" (KaTe előkelő származását a zu nemesi előnév bizonyítja, míg Stephanie a néhai vaskancellár, Otto von Bismarck ükunokája), kiterjedt földbirtokok, egy frankföldi kastély, nyitott sportkocsik, Stephanie drága ékszerei. Ugyanakkor egyikük sincs "elszállva": ezt bizonyítja, hogy Karl-Theodor egy kopott AC/DC trikóban lépett színpadra tavaly a gillamoosi rockfesztiválon, ötödik tagként csatlakozva egy, az ausztrál hardrockbandát utánzó német kvartetthez. Ezzel is bizonyította, hogy lelkes rajongója a Young-fivéreknek és két társuknak. Csak találgatni lehet, vajon ennek (is) köszönheti-e, hogy hónapok óta ő vezeti a német politikusok népszerűségi listáját.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés