CoolPolitika.hu

A német államfő lakáshitele körül kirobbant ügy

2011  //  Dec  //  16  //  MTI

A német államfő lakáshitele körül kirobbant ügySajnálkozását fejezte ki csütörtökön Christian Wulff német államfő a lakáshitele körül a hét elején kirobbant üggyel kapcsolatban, és közölte, hogy nyilvánosságra hozza a vonatkozó iratokat.

Közleményében az államfő azt írta: jobb lett volna, ha az 500 ezer eurós hitelről már korábban beszámol. Ez azonban elmaradt, s így "téves benyomás keletkezhetett. Ezt sajnálom" - írta Christian Wulff. A kereszténydemokrata politikus a hitelt egy baráti vállalkozó, Egon Geerkens feleségétől vette fel még 2008-ban, amikor Alsó-Szászország tartomány miniszterelnöke volt. 2010 elején a tartományi parlamentben ellenzéki képviselők azt kérdezték tőle, hogy milyen üzleti kapcsolatok kötik a vállalkozóhoz. Christian Wulff azt válaszolta, hogy nincs és az utóbbi tíz évben nem is volt üzleti jellegű kapcsolata vele és az érdekeltségi körébe tartozó társaságokkal.

 

A hitelről elsőként a Bild című lap írt hétfőn. A bulvárújság álláspontja szerint Christian Wulff félrevezette a tartományi törvényhozást azzal, hogy nem tett említést a félmillió eurós hitelről. Kedden már az összes német újság a címlapján tárgyalta az ügyet, a Berliner Zeitung például Az elnök eljátszott hitele szalagcímmel vezette fel beszámolóját. A legtöbb kommentár szerint Christian Wulff nem hazudott, de nem is tárta fel a teljes igazságot, ami kikezdheti politikusi hitelességét.

 

Az államfő a hivatalának honlapján publikált közleményben azt írta: a kérdésre ugyan pontosan válaszolt, mégis jobb lett volna, ha már akkor beszámol a vállalkozó feleségétől felvett hitelről, hiszen az üggyel összefüggésben nincs takargatnivalója. Christian Wulff hozzátette: a hitelszerződést és minden egyéb vonatkozó iratot letétbe helyez egy ügyvédnél, s a sajtó betekinthet azokba. A kormányzó kereszténydemokraták üdvözölték az államfő lépését és sürgették az ügy körüli polémia beszüntetését. A szociáldemokrata párt - a legnagyobb ellenzéki erő - tiszteletre méltónak nevezte a lépést, és azt hangsúlyozta, hogy mindenki hibázhat.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés