CoolPolitika.hu

A nagyhatalmak tudhattak a szervkereskedelemről

2011  //  Jan  //  05  //  MTI

A nagyhatalmak tudhattak a szervkereskedelemrőlA nyugati nagyhatalmak szinte biztosan tudtak azokról a dolgokról, amelyek az Európa Tanács közelmúltbeli jelentésében szerepelnek a koszovói szervkereskedelemről, mert voltak információik az albán gerillaalakulat, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tevékenységéről - állítja egy volt amerikai diplomata, aki az ENSZ képviselője volt Észak-Koszovóban.

Gerard Galucci a Politika című belgrádi napilapban kedden megjelent interjúban azt mondta, hogy az "ötök" - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Olaszország - "szinte biztosan" tudtak arról, hogy mi történt Koszovóban.-Voltak információik, eszközeik és ismert volt számukra az UCK működésének hosszú története. Függetlenül attól, mi igaz a szervkereskedelemről, mindenki tudja, hogy felvetődött a kérdés: a legmagasabb beosztású (koszovói) vezetők közül egyesek érintettek a nemzetközi bűnözésben és a korrupcióban - mondta Galucci. Szerinte a nemzetközi közösség képviselői szemet hunytak a problémák felett, hogy ne vonják magukra az albánok haragját, s a kedvükben is jártak, hogy ne okozzanak nagyobb problémákat.

 

Dick Marty, az ET jogi és emberi jogi bizottságának a jelentéstevője december közepén az ET elé terjesztett jelentésében azt állította, hogy a koszovói háború idején sok fogságba esett szerbet Albániába hurcoltak, ahol meggyilkolták őket, és a veséjüket, illetve más testrészeiket eladták a feketepiacon. Marty szerint Hasim Thaci jelenlegi koszovói miniszterelnök állt az ügy mögött, aki a 90-es évek végén egy maffiaszerű, szervezett bűnözői hálózatot vezetett. A svájci jelentéstevő, aki korábban ügyészi munkát végzett, azt mondta, hogy a nyugati rendőri és hírszerző illetékesek tudtak annak idején az emberi vesékkel folytatott illegális kereskedésről, de politikai opportunizmusból hallgattak, illetve attól tartottak, hogy felfordulást okoznak a robbanékony térségben. A koszovói és az albán kormány tagadta, és botrányosnak nevezte Marty állításait. A jelentés vitája január 25-én lesz az ET parlamenti közgyűlésében.

 

Galucci szerint az ötök - kiváltképpen az Egyesült Államok - mindent Hasim Thaci "kezébe adtak", és helyette nincs elfogadható alternatívájuk. A diplomata úgy véli, hogy a súlyos vádak ellenére Thaci miniszterelnökként "túléli" ezt az ügyet, mint mondja, "a zavargások elkerülése végett", de a Marty-jelentésben szereplő vádak miatt a nyugat-európaiak szembefordulhatnak az amerikaiak szerbek iránti keményvonalas politikájával.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés