CoolPolitika.hu

A multikulturális Hollandia alkonya

2011  //  Jún  //  24  //  MTI

A multikulturális Hollandia alkonyaCsaknem teljes diadalt aratott csütörtökön az amszterdami bíróságon Geert Wilders: a jobboldali populista Szabadságpárt (PVV) elnökét minden vádpontban fölmentették, népszerűsége tovább szárnyal.

A bíró szerint bár Wilders Hitler Mein Kampfjával vetette össze a Koránt, az iszlámot pedig terroristaképző fasiszta ideológiának nevezte, ám ezzel nem szította a muzulmánok elleni gyűlöletet. Az igazságszolgáltatástól kapott igazolás birtokában a lobogó szőke sörényű politikus az eddiginél is hangosabban követelheti a Korán, a burka és más iszlám jelképek betiltását. A keresztény-zsidó kultúra önjelölt védelmezője az eddiginél is keményebben rohanhat ki "Európa iszlamizálása" ellen, s követelheti az iszlám országokból érkező bevándorlás leállítását - állapította meg csütörtöki elemzésében a dpa német hírügynökség.

 

Wilders fölmentése ugyanis teljesen egybevág azzal a politikával, amelyet nem sokkal az ítélet elhangzása előtt hirdetett meg a holland kormány a külföldiek beilleszkedésével kapcsolatban. Eszerint a migránsokat - különösen az idegen vallási és kultúrkörökből érkezetteket - a jövőben arra kötelezik, hogy állami segítség nélkül integrálódjanak a társadalomba. Az e célt szolgáló tanfolyamokon való részvételt saját zsebből kell fizetniük. Aki megbukik a kurzust záró vizsgán, attól megvonják a tartózkodási engedélyt. Mindezt a kormány integrációs irányelvei tartalmazzák, amelyeket Piet Hein Donner belügyminiszter terjesztett elő a múlt héten. Ez nem kevesebbet jelent, mint végleges szembefordulást a multikulturális társadalom Hollandia által éveken át követett eszméjétől.

 

-Gondoskodni kell arról, hogy a jó öreg Hollandia felismerhető maradjon, egyúttal pedig olyan Hollandia legyen, amelyet át akarunk adni gyermekeinknek és unokáinknak - fogalmazott Donner. Az integrációs politikában végrehajtott irányváltást történelmi hibának minősíti a szociáldemokrata ellenzék vezetője. Job Cohen szerint meg fogja bosszulni magát, ha a kormány "illeszkedjetek be, vagy tűnjetek el" mottóval magukra hagyja a bevándorlókat. -Néhány éven belül meg fogjuk kapni ezért a számlát - vélekedett Cohen. A kormány viszont azzal érvel, hogy az országra főleg akkor vár zűrzavaros jövő, ha nem tétlenül nézi a jelenlegi állapotokat. Véget kell vetni annak, hogy külföldi családok gyermekei "elsősorban szüleik hazájának kultúráját szívják magukba" A bevándorlók áradatát pedig mindenképpen "kordában kell tartani".

 

Ez csaknem úgy hangzik már, mint az a választási program, amelynek révén Wilders pártja a tavalyi választásokon a harmadik legerősebb frakcióval került be a parlamentbe. A PVV populistái nélkül szinte tehetetlen a kormány: az úgynevezett "tűrési megállapodás" alapján Wildersék biztosítják a törvényhozásban a többséget a jobboldali liberálisokból és kereszténydemokratákból álló kisebbségi kormány számára. A lakosság körében a kabinet - amelyet amúgy éles bírálatok érnek a szigorú takarékossági intézkedések miatt - széles körű egyetértésre talál az integrációs politikában végrehajtott fordulattal. A hollandok mintegy háromnegyede támogatja az új irányvonalat. Még a szociáldemokraták és a Zöldek szavazótáborában is meghaladja az 50 százalékot a támogatók aránya. A burka betiltását pedig - amely Franciaországban már törvényerőre emelkedett - a hollandok 83 százaléka helyeselné.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés