CoolPolitika.hu

A minimálbérek emelésével vetélkednek

2012  //  Feb  //  28  //  MTI

A minimálbérek emelésével vetélkednekEmeli a minimálbért 19 százalékkal a kelet-kínai Santung tartomány, Sanghaj 13 százalékról döntött - jelentették be kedden. Tavaly Kína 24 tartományában illetve autonóm területén és tartományi jogú városában átlagosan 22 százalékos volt az emelés mértéke.

A döntést Santungban a megélhetés drágulásával indokolják, illetve a tartomány vonzóbbá kívánja tenni a térséget a munkakeresők számára. A teljes munkaidős dolgozók esetében a havi legkisebb fizetés 950, 1100, illetve 1240 jüan (33 ezer, 38 ezer és 42.500 forint) lesz, a terület fejlettségétől függően. A tartományi kormányzat tervei szerint 2015-ig évente legkevesebb 13 százalékkal fogják emelni a fizetéseket, ezzel is elősegítve a jövedelemkülönbségek csökkentését. Ez a mérték megegyezik az országos előirányzattal.    Kínában 2011-ben 5,4 százalékos volt az infláció, ami 11,8 százalékos élelmiszer áremelkedést takar. A nehezedő megélhetés mellett az ország egyes területein munkaerőhiány jelentkezett, ami az elmúlt két évben befolyásolta a piaci mozgásokat; verseny kezdődött - különösen - a szakképzett munkaerőért.

 

A 13 milliós dél-kínai Sencsen (Shenzhen) városban például az idén 13,6 százalékkal, 1500 jüanra (51.500 forint) növelték a minimálbér összegét, ami jelenleg országosan a legmagasabb. Céljuk egyértelműen a helyi munkaerőigény kielégítése, a foglalkoztatás fenntartása, bővítése.    A 23 milliós Sanghaj város - a kormányzat honlapján kedden közzétett információk szerint - április hónaptól ugyancsak 13 százalékos emelésről döntött, amivel 1450 jüanra (50 ezer forint) nő a legkisebb fizetés összege. 1993, a minimálbér rendszerének bevezetése óta ez a városban a 19. korrekció.    A közel húszmilliós Peking január elsején jelentette be 8,6 százalékos minimálbér-emelését, s ezzel a fővárosban 1260 jüan (43 ezer forint) lett a minimálbér.

 

A belső, nyugati területek iparosodásával a keleti partvidék hagyományos gyártó központjai veszítettek vonzásukból, hiszen, aki teheti a lakóhelye közelében keres munkát. E helyzetben csak a magasabb bérrel lehet az embereket távolabbra csalogatni. Kínában a munkaképes korúak száma az elmúlt három évtizedben 2,5 százalékkal emelkedett, ám a demográfiai átalakulás következtében e réteg ma alig bővül.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés