CoolPolitika.hu

A melegházasságok hátrányos megkülönböztetése

2012  //  Jún  //  01  //  MTI

A melegházasságok hátrányos megkülönböztetéseAlkotmányellenesnek ítélte az amerikai szövetségi házasságvédelmi törvény azon rendelkezéseit csütörtökön egy bostoni szövetségi fellebbviteli bíróság, amelyek megtagadják a házaspárokat megillető kedvezményeket az azonos nemű pároktól.

Ez volt eddig a legmagasabb szintű bírósági ítélet az 1996-ban elfogadott házasságvédelmi törvény ellen. Az ügy vélhetően meg sem áll majd a legfelsőbb bíróságig, mert a kongresszus határozatainak alkotmányosságáról csak az a testület dönthet. A kérdés különösen élesen vetődik fel a kibontakozó amerikai választási kampányban, amióta Barack Obama elnök májusban kijelentette, hogy támogatja a homoszexuális párok egybekelését. A hivatalban lévő kormányzat már tavaly jelezte: felfüggeszti azt a gyakorlatot, hogy a bíróságon védelmezze meg a házasságvédelmi törvényt.

 

A házasságvédelmi törvény értelmében az azonos nemű párok több olyan kedvezményben nem részesülhetnek, mint a heteroszexuális házastársak, például nem nyújthatnak be közös, családi adóbevallást. A kétfajta frigynek szövetségi szinten nem azonos a megítélése az egészségügyi szolgáltatások és nyugdíjfolyósítás szempontjából sem. A háromtagú bostoni 1. körzeti szövetségi fellebbviteli bíróság egyhangúlag hozta meg ítéletét, amelyben leszögezte, hogy a szövetségi házasságvédelmi törvény megsérti a tagállamok azon jogkörét, hogy maguk határozzák meg a házasság fogalmát. Abban a kérdésben viszont nem döntött a testület, hogy a homoszexuális pároknak van-e alkotmányos joguk összeházasodni.

 

A bíróság határozata az illetékességi körzetébe tartozó Massachusettsre, Rhode Islandre, Maine-re, New Hampshire-re és Puerto Ricóra érvényes. Az 1996-ban, Bill Clinton elnöksége alatt elfogadott házasságvédelmi törvény értelmében házasságot csak egy férfi és egy nő köthet egymással. A melegházasságok az 50 amerikai tagállam közül mindössze nyolcban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban legálisak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés