CoolPolitika.hu

A magyarországi populizmusról

2010  //  Dec  //  14  //  MTI

A magyarországi populizmusrólAz európai populista pártokról készített körképe részeként Magyarországon a populizmus van hatalmon címmel közölt írást hétfőn a Libération.

A francia baloldali újság szerint Orbán Viktor miniszterelnök, "az ultrakonzervatív magyar jobboldal vezetője legalább annyira merít a szocializmusból, mint a konzervativizmusból. Az erős állam elvét képviselő, paternalista és az állami beavatkozást pártoló populista". Példaként említi a szerző azt, hogy a jelentős mértékű bankadó indoklásakor a kormányfő részéről egyebek mellett az hangzott el, miszerint a spekulációkért felelős bankokat szükséges megbüntetni. Arra a kérdésre, hogy Orbán jobb- vagy baloldali populista-e inkább, a lap úgy véli, hogy francia szemmel "ez a briliáns politikus", átalakulásai szempontjából, inkább hasonlítható a néhai szocialista Francois Mitterrand-hoz, mintsem a jobboldali Nicolas Sarkozyhez vagy a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Penhez.

 

Orbán egy ellenzéki diákmozgalom vezetőjeként alapította meg a Fideszt, amely eredetileg egy antiklerikális és progresszív, baloldali liberális párt volt. A kilencvenes évek közepén azonban Orbán a német kereszténydemokrata modell alapján konzervatív párttá formálta át pártját - emlékeztetett a lap. A szerző véleménye szerint pedig jelenleg egy neokonzervatív párt, amely Carl Schmitt tézisére lett érzékeny: "Keleti szél fúj - mondja beszédeiben a tekintélyelvűség felé haladó" Orbán. Ezért nehéz a Libération szerint Orbánt bárhova is besorolni: egyeseknek "kedves és karizmatikus", ellenfelei viszont csak a "mi Putyinunkként" emlegetik. Nyugat-Európában a rasszizmus elsősorban a bevándorlók ellen irányul. Ezzel szemben - hívja fel a figyelmet a lap - Magyarországon nincsenek bevándorlók, a rasszizmus célpontjai a romák, akiket a szélsőjobboldali Jobbik csak cigánybűnözőknek nevez. Ezt a tézist azonban Orbán elvetette akkor, amikor arról beszélt, hogy nincsenek cigánybűnözők, csak olyan emberek, akik bűncselekményeket követnek el - fogalmaz a Libération.

 

A lap hangsúlyozza, hogy sem Orbánnál, sem a Fidesz vezetőinél nem mutatható ki sem az antiszemitizmus, sem a rasszizmus. Ugyanakkor a szerző álláspontja szerint Orbán és pártja soha nem húzta meg egyértelműen a határvonalat önmaga és a szélsőjobboldal között. A Fideszhez közel álló média éveken át hatalmas teret adott a Jobbiknak. "Cserébe a Jobbik nem támadhatta a Fideszt" - idéz a lap egy, a Magyar Narancsnak nyilatkozó "konzervatív politikust". A Fidesz pedig támogatott szélsőjobboldali médiumokat azért, hogy megnyerje a választásokat - írta a Libération.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés