CoolPolitika.hu

A Magyar Magazin miatt indítottak eljárást

2011  //  Okt  //  27  //  MTI

A Magyar Magazin miatt indítottak eljárástVizsgálatot indít a szlovákiai frekvenciatanács a közszolgálati szlovák televízió Magyar Magazinjában augusztus 3-án sugárzott Esterházy Jánosról szóló riport ügyében - erről a frekvenciatanács keddi ülésén született döntés a tanácskozásról kiadott közlemény szerint.

A bejelentés szerint azért indul eljárás a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) ellen, mert a testület tagjai "arra a következtetésre jutottak, hogy a televízió megsérthette a sokoldalúság és a vélemények pluralitásának követelményét". A Magyar Magazint hetente egyszer, szerdán délután sugározza a közszolgálati szlovák televízió kettes csatornája. Az augusztus 3-i magazinban leadták Kendy Éva riportját, amelyet Esterházy János síremlékének megkoszorúzása alkalmával készített a morvaországi Mírovban. A néhány perces riportban megszólal Esterházy János egykori mírovi rabtársa, Jozef Janku, Frantisek Lízna, jezsuita szerzetes, Molnár Imre történész és Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke is. Szó van Esterházy személyiségéről, mírovi raboskodásáról, esetleges boldoggá avatásáról, míg Csáky Esterházy rehabilitációjával kapcsolatos szlovákiai problémákra hívja fel a figyelmet.

 

A Bumm.sk hírportál értesülései szerint a riport ellen egy szlovák történész emelt panaszt azt állítván, hogy a műsorban nem volt biztosítva a vélemények sokoldalúsága és pluralitása. A hatályos törvények értelmében a frekvenciatanácsnak minden panaszos beadvánnyal foglalkoznia kell. A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége a kilencvenes évek végén állított jelképes síremléket Esterházy Jánosnak az Olmützhöz közeli Mírovban, amelyet minden évben megkoszorúznak. Esterházy János (1901-1957) a két világháború közötti időszakban, majd a második világháború idején következetesen küzdött a szlovákiai magyarok megmaradásáért és jogaiért. A világháború idején a szlovák parlament egyetlen magyar képviselőjeként egyedül szavazott az akkori fasiszta szlovák állam zsidótörvényei ellen. 1957-ben, a morvaországi Mírovban halt meg, hamvainak urnája a prágai Motol temető közös sírjában nyugszik.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés