CoolPolitika.hu

A lengyel kormány jegyzékben tiltakozott

2011  //  Jún  //  27  //  MTI

A lengyel kormány jegyzékben tiltakozottDiplomáciai jegyzéket intézett szombaton az Apostoli Szentszékhez a lengyel külügyminisztérium Tadeusz Rydzyk, a toruni katolikus Radio Maryja és a Telewizja Trwam igazgatójának az Európai Parlamentben tett, Lengyelországot bíráló kijelentései ügyében.

Mint Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő közölte, a lengyel kormány tiltakozását fejezte ki a Lengyelországról külföldön kialakított képnek okozott kár, Lengyelország presztízsének gyengítése miatt, és arra kérte az Apostoli Szentszéket, amelynek közvetlen fennhatósága alá tartoznak a szerzetesrendek a katolikus egyházban, hogy foganatosítson intézkedéseket hasonló kijelentések jövőbeni megismétlődésének elkerülésére. A szóvivő hangsúlyozta, hogy Rydzyk atya Lengyelországot civilizálatlan, totalitárius országnak nevezte, amelyet nem lengyelek kormányoznak. Közölte, hogy Radoslaw Sikorski külügyminiszter az ügyben konzultált Józef Kowalczyk érsekkel, lengyel prímással és Celestino Migliore érsekkel, lengyelországi apostoli nunciussal.

 

Néhány nappal ezelőtt az Európai Parlamentben, a megújuló és geotermikus energiáról rendezett szemináriumon a toruni katolikus médiavállalkozás igazgatója élesen bírálta a jelenlegi lengyel kormányt amiatt, hogy felmondta a mai ellenzéki Jog és Igazságosság párt által vezetett korábbi kormány és a toruni katolikus rádiót és televíziót működtető Lux Veritatis alapítvány között 2007-ben aláírt megállapodást a hőforrások kutatásához nyújtandó állami dotációról. Rydzyk felpanaszolta, hogy katolikus vállalkozásait kizárják, diszkriminálják a mai Lengyelországban, és ez szerinte nem más, mint totalitarizmus. A lengyel kormány különösen azt fájlalja, hogy ezek a kijelentések 10 nappal azelőtt hangzottak el, hogy Lengyelország átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés