CoolPolitika.hu

A leggazdagabb oroszok listája

2010  //  Ápr  //  18  //  MTI

A leggazdagabb oroszok listájaVlagyimir Liszin, a Novolipecki Fémipari Kombinát (NLMK) tulajdonosa vezeti 15,8 milliárd dolláros vagyonnal a leggazdagabb oroszok listáját, amelyet legfrissebb számában közölt a Forbes Magazin orosz kiadása.

A lap értékelése szerint a tavalyi lista összeállítása óta a válság ellenére, vagy éppen azért, közel megduplázódott az orosz milliárdosok száma 32-ről 62-re. Ugyancsak megduplázódott a 100 leggazdagabb orosz vagyona is: míg tavaly 149 milliárd dollárt tett ki, idén 279 milliárdra rúgott. Mindez első sorban azzal függ össze, hogy az orosz RTSZ tőzsdeindex ugyanilyen arányban emelkedett, miközben a gazdaság egésze stagnál. A második helyen Mihail Prohorov áll, az Onexim Group és a Polyus Gold - a legnagyobb orosz aranykitermelő - főrészvényese, vagyonát 13,4 milliárd dollárra becsülik.

 

A harmadik Mihail Fridman, az Alpha Group főrészvényese, 12,7 milliárd dolláros vagyonnal. Őket sorban Roman Abramovics volt csukcsföldi kormányzó, a Evraz Group főrészvényese, a londoni Chelsea labdarúgó klub tulajdonosa (11,2 milliárd), Oleg Gyeripaszka, a Basic Element Holding főrészvényese (10,7 milliárd), Vagit Alekperov, a Lukoil elnök-főrészvényese (10,6 milliárd), Vlagyimir Potanyin, a Nornikel és más konszernek társtulajdonosa(10,3 milliárd), Alekszej Mordasov, a Severstal főrészvényese (9,9 milliárd),  Viktor Rasnyikov, a Magnyitogorszki Acélipari Művek (MMK), (8,9 milliárd) és Dmitrij Ribolovljev, az Uralkali főrészvényese (8,6 milliárd) követi.

 

A legnagyobb mértékben egy év alatt Liszin vagyona növekedett: csak a konszern tőkéje több mint 10 milliárd dollárral emelkedett. Rajta kívül még tíz oligarcha vagyona nőtt egy év alatt több mint 5 milliárd dollárral. A száz leggazdagabb orosz listájára idén 11 új név került, de egyikül sem jutott a lista első 50 helyének valamelyikére, sőt, közülük öt az utolsó 10 között van. A újoncok közül a legelőkelőbb helyezést a 70. hellyel Dmitrij Mazepin, az Uralchim társtulajdonosa szerezte meg.

 

A listán szereplők közül 9 nem töltötte még be 40. életévét, legtöbbjük - 56 fő - a 41-50 éves korosztályhoz tartozik, 31 az 51-60 éves és 4 a 60 feletti korcsoportot képviseli. A leggazdagabbak átlagos életkora 48 és fél év. Négy, vagy több gyereke 39 oligarchának van, és 11 dúsgazdag részesíti jelenleg előnyben a törvényhozási munkát az üzleti élettel szemben: hatan az állami duma, a parlament alsóházának képviselői, öten a szövetségi gyűlés, a felsőház szenátorai.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés