CoolPolitika.hu

A lakossága készüljön fel az evakuációra

2012  //  Aug  //  28  //  MTI

A lakossága készüljön fel az evakuációraBarack Obama amerikai elnök kedden a Fehér Házból arra hívta fel az Isaac trópusi vihar által fenyegetett területek lakosságát, hogy kövessék a helyi hatóságok utasításait, akkor is, ha azok elrendelik az evakuációt.

"Hallgassanak a helyi hatóságokra, és kövessék az utasításaikat, beleértve azt is, ha felszólítják önöket, hogy evakuáljanak!" - jelentette ki élőben közvetített televíziós nyilatkozatában az elnök. "Ez most nem a sors megkísértésének, nem a hivatalos figyelmeztetés elutasításának az ideje. Ezt komolyan kell venniük" - tette hozzá.    Az Isaac az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont kedd délelőtti bejelentése szerint mintegy 130 kilométerre található a Mississippi torkolatától és óránként 16 kilométeres sebességgel halad a szárazföld felé. Nem sokkal Obama beszéde után bejelentették, hogy a trópusi vihar immár hurrikánná erősödött, azaz a szél sebessége meghaladja az óránkénti 119 kilométert.

 

Barack Obama arra figyelmeztetett, hogy "nagy vihar" várható, amely "nagy területeken áradást és más károkat okozhat". Rámutatott, hogy a szükségállapotok kezeléséért felelős kormányhivatal (FEMA) emberei az ő irányítása alatt már több mint egy hete készülnek a viharzónában katasztrófa-elhárításra. Az elnök hétfőn szövetségi szintű szükségállapotot hirdetett Louisianában, hogy a helyi hatóságok erőfeszítéseit központi forrásokból is támogatni lehessen. Az újraválasztásáért kampányoló Obama elnök megkülönböztetett figyelemmel követi a vihar elleni védekezés részleteit; nem kíván olyan helyzetbe kerülni, mint 2005-ben elődje, George W. Bush, akinek kormányát azzal vádolták, hogy nem készült fel eléggé a Katrina elleni védekezésre és a hurrikán következményeinek elhárítására. A Katrina csaknem napra pontosan hét évvel az Isaac előtt söpört végig New Orleansen, több mint 1800 ember halálát és több milliárd dolláros kárt okozva.

 

A Republikánus Párt, amely a térségben, a floridai Tampában tartja elnökjelölt-állító országos konvencióját, a hétfői, alig néhány perces megnyitó után keddre napolta el az érdemi tanácskozás megkezdését. A republikánusok ezen a fórumon nyilvánítják majd hivatalosan a párt elnökjelöltjévé Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót. New Orleans körül egyébként a Katrina hurrikán óta 15 milliárd dollárból egy összesen több, mint 560 kilométeres hosszúságú védelmi rendszer épült ki és a megerősítették a korábbi védműveket is. A város körüli árvédelmi kapukat az amerikai hadsereg műszaki alakulatai kedd délelőtt lezárták.    A térségbeli olaj- és gázipari létesítmények üzemeltetését felfüggesztették vagy csökkentették. Ezzel kapcsolatban az amerikai médiában találgatások láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az Obama-kormány hozzányúl-e a stratégiai tartalékokhoz. A régió atomerőműveiben fokozták a biztonsági készültséget.

 

A vihar által fenyegetett államok lakosai élelmiszer- és üzemanyag-tartalékokat halmoztak fel, a házaik ablakait bedeszkázták. Az alacsonyan fekvő településekről ezreket telepítettek ki.    Az Isaac Haitin és a Dominikai Köztársaságban az elmúlt napokban legkevesebb 22 ember halálát okozta.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés