CoolPolitika.hu

A kommunista pártnak van a legtöbb tagja

2012  //  Jún  //  09  //  MTI

A kommunista pártnak van a legtöbb tagjaBár a rendszerváltás óta több mint két évtized telt el, Csehországban továbbra is a kommunista párt rendelkezik a legnépesebb tagsággal.

A statisztikai hivatal által most nyilvánosságra hozott kimutatás szerint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) idén március végén 56 763 tagja volt, ami az összes mérvadó pártot tekintve messze a legmagasabb szám. A KSCM a kilencvenes évek elején alakult, és egyike az egykori állampárt, Csehszlovákia Kommunista Pártja (CSKP) utódpártjainak. A második legnépesebb tagságot a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) mondhatja magáénak. A kereszténydemokrata néppárt bejegyzett tagjainak száma 33 500. Helyi elemzők szerint ez annak köszönhető, hogy a párt a szocialista rendszerben is működött, mint a Nemzeti Front öt engedélyezett pártjának egyike.

 

Az 1989-es rendszerváltás után alakult pártok közül a Polgári Demokrata Pártnak (ODS) van a legtöbb tagja, 25 892. A Václav Klaus alakította párt 1990 óta van jelen a cseh politikában. Tagsága szintén csökken. A kilencvenes évek elején újjáalakult Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) 23 802 tagja van. A többi párt esetében a taglétszám nem éri el az ötezret sem. A statisztikai hivatal becslése szerint az összes csehországi politikai pártnak együttesen mintegy 150 ezer tagja van, a szám az utóbbi időben folyamatosan csökken. Jan Hartl, a prágai STEM közvélemény-kutató intézet igazgatójának véleménye szerint Csehországban egyre inkább eluralkodik a pártellenes hangulat. "Az emberek egyre kiábrándultabbak a pártokból. Általános a vélemény, hogy a pártok csak egy szűkebb csoport érdekeinek a keresztülvitelére összpontosítanak, s a tagokat manipulálják" - nyilatkozta Hartl.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés