CoolPolitika.hu

A kolumbiai prostituáltbotrány

2012  //  Máj  //  23  //  MTI

A kolumbiai prostituáltbotrányAz áprilisi kolumbiai prostituáltbotrány, amelyben a Secret Service több embere is érintett volt, nem jelentett biztonsági kockázatot és az eset nem jellemző az amerikai elnök biztonságáért felelős szolgálat működésére - hangzott a Secret Service első emberének a szenátus belügyi bizottságához szerdán írásban beterjesztett tanúvallomása.

A botrány április 11-én pattant ki, amikor kiderült, hogy az amerikai fegyveres erők 12 tagja és a Secret Service 12 embere összesen 21 nőt, köztük prostituáltakat vitt fel a szállására Cartagenában. Az érintettek a kolumbiai városban Obama elnök látogatásának biztosítását készítették elő. Mark Sullivan, a Secret Service parancsnoka szerint az amerikai államok április 13 és 15. között megrendezett cartagenai csúcstalálkozóját megelőzően a szolgálat 200 tagja tartózkodott Kolumbiában, akik közül 12 ellen indult vizsgálat és 9-et marasztaltak el. A titkosszolgálatnak a helyszínen tartózkodó embereit április 12-én, vagyis az incidens után készültek tájékoztatni a biztosítás konkrét részleteiről, így információk nem kerülhettek ki. Az ügynököknél a kérdéses éjszakán biztonsági szempontból kényes irat, lőfegyver, és rádió sem volt.

 

Sullivan rámutatott, hogy a 9 elmarasztalt ügynök által elkövetett kötelességszegés nem jellemző a csaknem hétezres létszámú titkosszolgálatra. A szerdai The Washington Post beszámolója szerint a Secret Service négy, a cartagenai eset után a szolgálat kötelékéből eltávolított tagja úgy döntött, hogy harcot indít a rehabilitálásért és azt állítja, hogy csak bűnbaknak használták őket. Az ügyet vizsgáló honatyák közül többen kételkednek benne, hogy a cartagenai egyedülálló incidens lenne, mert a nőket egymástól függetlenül, három szórakozóhelyen szedték fel a titkosszolgálat emberei és tétovázás nélkül a szállodájukba vitték őket. Ezen felül, a görbe estéből kivette a részét két magasabb rangú ügynök is. A Secret Service április 27-én új szabályzatot bocsátott ki, amely egyebek mellett megtiltja a szolgálat munkatársainak, hogy külföldön tartózkodva jelentősebb mennyiségű alkoholt fogyasszanak és hogy külföldi állampolgárokat fogadjanak a szállásukon.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés