CoolPolitika.hu

A kerékpár az új státusszimbólum

2011  //  Jún  //  21  //  MTI

A kerékpár az új státusszimbólumA gazdasági fellendüléssel párhuzamosan egyre szaporodnak a kerékpárok Mozambikban, az ország több régiójában valóságos státusszimbólumnak számít a kétkerekű jármű.

A kerékpár lett a fő közlekedési eszköz Mozambik középső részén is, például Quelimane kikötővárosban, ahol lassan a Dél-Afrikában gyakori iránytaxikat is kiszorítja. A 25 éves Pedro Antonio öt éve szállít utasokat zöld színű kerékpárja csomagtartóján. -Napi húsz utast szállítok, ha szerencsém van, akár huszonötöt is - mondta. Az utasok 5 meticalt (azaz 32 forintot) fizetnek egy fuvarért, nagyjából annyit, mint az iránytaxiért, de nem kell huszad magukkal egy tízszemélyes mikrobuszban szoronganiuk.A kerékpárok elterjedése a gazdasági fellendülés jele a pusztító polgárháborúból (1977-1992) alig húsz éve kilábaló Mozambikban. 2010-ben az ország GDP-je 6,5 százalékkal nőtt, amivel élen jár Afrikában. Igaz, mélyről érkezett.

 

Tavalyi országértékelő beszédében Armando Guebuza elnök kormánya teljesítményének bizonyítékaként említette a kerékpárok elszaporodását. A háború végén sok menekült hozott magával kerékpárt Malawiból - mondta el a 19 éves Paulo Maleia, aki mindennap pedálozva jut el a 18 kilométerre lévő senai cukorgyárba. A tendencia felgyorsult, amikor 2001-ben Quelimane-tól 200 kilométerre megnyílt cukorgyár, amely hétezer munkásával az ország legnagyobb magánvállalata lett. Az emberek kerékpárral járnak a mezőre. A Zambézi partján kerékpárosok százai jönnek-mennek ültetni és vágni a cukornádat.

 

Mint a többi biciklitulajdonosnak, Maleiának is a drótszamár a legdrágább - mintegy 14 ezer forintnak megfelelő összegért vásárolt - vagyontárgya egy olyan országban, ahol a lakosság 80 százaléka a létfenntartáshoz szükséges mezőgazdasági termékek előállításából él. A kerékpárok szaporodása azonban nem jelenti a lakosság gazdagodását, Mozambikban ugyanis az elmúlt évtizedekben stabilan alacsony volt a szegénységi szint: az ENSZ adatai szerint a lakosság 54 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés