CoolPolitika.hu

A katonai függést csökkentenék

2012  //  Már  //  24  //  MTI

A katonai függést csökkentenékAz Európai Unió (EU) védelmi miniszterei megállapodtak a légi utántöltő képesség és a hadszíntéri kórházak fejlesztésére vonatkozó tervekről azzal a céllal, hogy csökkentsék a költségeket és egyben az Egyesült Államoktól való katonai függést - adta hírül pénteken az EUobserver című brüsszeli hírportál.

Claude-France Arnould, az Európai Védelmi Ügynökség vezetője elmondta, hogy a korábbi példák tanúbizonysága szerint önmagában az igények összefogásával, egyesítésével mintegy 20 százalékos megtakarítás érhető el. Az EU évente összesen körülbelül 200 milliárd eurót költ védelmi kiadásokra, ám a megszorító intézkedések az eszközök hatékonyabb felhasználásának és a képességek korszerűsítésének újragondolására kényszerítették a minisztereket. Az elmúlt évtizedben legalább 15 százalékos visszaesés volt az uniós országok védelmi költségvetésében.

 

Az EUobserver összeállításában arra hívta fel a figyelmet, hogy a NATO uniós tagállamai a tavalyi líbiai beavatkozáskor zömében az Egyesült Államok technológiájára támaszkodtak; az amerikaiak figyelték a légteret és a szárazföldi hadműveleteket, lehetővé téve az EU vadászgépei számára, hogy csapást mérjenek az előre kijelölt célpontokra. Líbiában az amerikaiak egyébként a légi utántöltő képesség tekintetében is meghatározóak voltak, s az EU most hasonló képesség kifejlesztésére törekszik. Az EU-tagok hadseregein belüli problémák már Afganisztánban felszínre kerültek. Robert Gates korábbi amerikai védelmi miniszter múlt évben kijelentette, hogy a hírszerzés, a megfigyelés és a felderítés eszközeinek hiánya még a legfejlettebb európai vadászgépeket is hasztalanná teszik.

 

A saját haderő fejlesztésével kapcsolatban a huszonhetekre Washington részéről is nyomás nehezedik. A Barack Obama amerikai elnök által tavaly bejelentett új katonai stratégia gócpontja az öreg kontinensről érezhetően Kína, Észak-Korea és Irán felé tolódott.    Az uniós védelmi miniszterek az eszközök közös beszerzése és megosztása mellett egy kísérleti projektet is felvázoltak, amely az energiahatékonyság javítását és a megújuló energiaforrások fejlesztését célozza. Ausztria, Ciprus, Csehország, Németország, Görögország és Luxemburg például katonai tulajdonban lévő területeken (például légitámaszpontokon) akar majd napelemeket telepíteni - olvasható a honlapon.    http://euobserver.com/13/115686

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés