CoolPolitika.hu

A kasztrendszer bilincsbe veri a fiatalokat

2010  //  Aug  //  01  //  MTI

A kasztrendszer bilincsbe veri a fiatalokat-Nem bántam meg, amit tettem, és újra megtenném, ha arra kerülne a sor - vallotta egy férfi, akit unokahúgának és a lány egy alacsonyabb kaszthoz tartozó választottjának meggyilkolásával gyanúsítanak. A nagybácsi azt mondta, csak a kötelességét teljesítette: megvédte a családot a szégyentől.

A tizenkilenc éves Ása Szaininek és kedvesének, a huszonegy éves Joges Kumárnak holttestére június közepén találtak rá Újdelhi egyik szerényebb negyedében. A fiatalok kezét és lábát megkötözték, bőrükön pedig elektrosokkra utaló égési sérülések jele volt látható. A becsületgyilkosság gyanújával őrizetbe vett nagybácsi semmit sem tagadott a sajtó megdöbbent munkatársai előtt.

 

Megfigyelők szerint egyre gyakoribb jelenséggel van dolgunk, amely nemcsak a konzervatív társadalmi rétegeket érinti. Az alacsonyabb kasztból származó partnert választó családtag meggyilkolása a generációk összecsapásának jele is lehet.-Az új nemzedék kettős kihívással szembesül: meg kell birkóznia a patriarchális család hatalmával és a kasztrendszer béklyóival is - mondta Anand Kumár, az Újdelhiben található Dzsaváharlál Nehru Egyetem professzora.

 

Kumár szerint - aki a társadalmi rendszerek szakértője - a becsületgyilkosságok növekvő száma mögött az a jelenség húzódik meg, hogy az immár magasabb szintű oktatásban részesülő nők úgy érzik, saját maguk is képesek meghozni az életüket befolyásoló döntéseket.  -A szülők által elrendezett házasságok többségének alapja a gazdasági üzlet, ez pedig megalázó a nők számára - folytatta a professzor. - Ma már senki sem akarja, hogy a pénz legyen a két fél egybekelésének mozgatórugója, azonban annál többen vágynak a szerelemre, amelynek képét a külföldi filmek és a média közvetíti nekik.

 

Az Újdelhi székhelyű WomenPowerConnect szervezet igazgatónője, N. Hamsza úgy véli, hogy a bűncselekmények a generációk összecsapását" tükrözik, és "azokat a fiatalokat érintik a leginkább, akik nem hisznek már a családi alá-fölérendeltségben. Bár erre vonatkozó hivatalos adatok nincsenek, egy - a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet által idézett - friss, független felmérés szerint évente mintegy 900 fiatalt ölnek meg a fent említett okokból.

 

A demokratikus India lenyűgöző gazdasági fejlődésen ment át az utóbbi években, de örökségként és bilincsként cipeli magával a társadalmi rétegeket egymástól elválasztó kasztrendszer évezredes terhét. Az 1950-es indiai alkotmány megtilt bárminemű kasztbéli, nemi vagy vallási megkülönböztetést, azaz elméletileg az indiaiak egyenlők, legyenek bár a legfelsőbb kasztból származó brahmanok, vagy dalitok, azaz érinthetetlenek. A hangsúly az "elméletileg" szón van.

 

A becsületgyilkosság hónapok óta szóbeszéd tárgya a hatalmas országban, mert nemcsak a szegényebb, északi államokban (Bihárban, Uttar Pradesben, Harjanában) élőket érinti. Április végén egy Újdelhiben, a Business Standardnál dolgozó huszonkét éves újságíró, Nirupama Pathak lett családja bosszúálló kezének áldozata. A nő egy alacsonyabb kasztból származó kollégájával akart egybekelni, ezt azonban anyja megakadályozta: valószínűleg saját kezével fojtotta meg lányát, amikor az hazalátogatott az India északi részén található szülőfalujába. -Miféle becsület nevében ölnek? - lázadozott a huszonhárom éves Dípthi Bathini, Nirupama barátnője. - Az áldozatok mindig a nők, mert nem választhatják meg a társukat!

 

A HRW a falutanácsot (indiai nevén khap pancsajat), a helyi önkormányzat ősi képződményét nevezte meg főbűnösként a becsületgyilkosságok ügyében. Márciusban egy harjanai bíróság halálbüntetésre ítélte egy család öt tagját, akik a falutanács utasítására verték agyon egy nőrokonukat és férjét, mivel ugyanannak az alkasztnak tagjaként házasodtak össze. Indiában a kasztok többsége az endogám házasságot írja elő, azaz a tagoknak ugyanazon a kaszton belül kell párt választaniuk, de egyes kasztok az exogámiát szabják meg követelményként (ahogy a fent említett is), így vérfertőzéssel egyenlő bűnt követnek el a közösség szemében azok, akik ugyanabból az alkasztból választják hitvesüket.

 

A kormányon nagy a nyomás, ugyanis egyre több oldalról követelik az egységes szabályozást: az ország vezetői egyelőre csak egy miniszteri munkacsoport létrehozását jelentették be a témához kapcsolódóan, törvénytervezet a következő hetekben várható.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés