CoolPolitika.hu

A kábítószerek több ezer éves történelme

2010  //  Nov  //  15  //  MTI

A kábítószerek több ezer éves történelmeEzer színben ragyogó videó installációk, ópiummámorban született műalkotások és egy egész termet átszelő vízipipaszobor segítségével kalauzolja végig az érdeklődőket a kábítószerek 3500 éves múltján a londoni Wellcome Collection múzeum kiállítása, amelynek célja, hogy megismertesse az emberekkel a drogkultúra alig ismert, de lenyűgöző történelmét.

A High Society (Felső Tízezer) című tárlat az ópiumfogyasztás időszámításunk előtti gyakorlatától kezdve egészen a napjainkban évi 320 milliárd dollárt felölelő, illegális drogkereskedelemig követi végig a kábítószerek történelmét. A kiállítás 200 műalkotást vonultat fel, köztük ópium-ihletésű festményeket, írásokat, művészi videofelvételeket és hatalmas ábrákat, amelyek a mai drogkereskedelem véres útvonalát követik végig. Az úgynevezett gyónósarokban a látogatók is elmesélhetik a tudatmódosító szerekkel kapcsolatos saját élményeiket, persze teljes névtelenségbe burkolózva.

 

A látványos kiállítás egyik célja, hogy eloszlassa a ma használt illegális drogokkal kapcsolatos negatív előítéleteket és megmutassa, hogy sokkal több rejlik az "anyag" mögött, mint, ahogy azt a legtöbben gondolják - mondta Caroline Fisher, a kiállítás egyik társ-kurátora. Nagyon sok olyan szer, amelyet ma már szabadon fogyasztanak az emberek, például az alkohol, a koffein, vagy a dohány, egykor tiltott anyagok voltak, és a világ néhány pontján még ma is azok. -A legtöbb ember alig tud valamit a kábítószerek 1960-as évek előtti történelméről. Azt hiszik, hogy a drogkultúra nagyjából 50 évvel ezelőtt kezdődött. A valóságban azonban egy hosszú és lenyűgöző múlt áll mögötte - tette hozzá.

 

A tárlat legrégebbi darabja egy időszámításunk előtti 1500-ból származó, ópium tárolásra használt, rozoga, mákformájú agyagkorsó. A hat szekcióra osztott kiállítás egyik részében a látogatók megtudhatják, hogy a különböző korok egyes társadalmai mely kábítószereket tartották jónak és melyeket rossznak, és milyen eszközöket használtak a szerek fogyasztásához. A tárgyak között viktoriánus kori pipa, a drog intravénás beadásához szükséges korabeli fecskendő és egy digitális marihuána párologtató (a veszélyes mérgek kiszűrésére) is szerepel.

 

-Ez egy olyan téma, amely kapcsán az emberek véleménye nagyon élesen megoszlik az egyik, vagy a másik irányba. Mi éppen azt próbáljuk elérni, hogy mindkét oldal megszabaduljon a maga előítéleteitől - mondta Mike Jay, a kiállítás másik társ-kurátora. -Azt szeretnénk, hogy az embereknek sokkal szélesebb történelmi és kulturális rálátása legyen a dologra - tette hozzá az író-történész, akinek High Society: Mind-Altering Drogs in History and Culture (Felső tízezer: tudatmódosító szerek a történelemben és a kultúrában) című könyve is megtalálható a kiállításon. A High Society ingyenes megtekinthető egészen 2011. február 27-ig.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés