CoolPolitika.hu

A homoszexuális férfiak is adhatnak ezentúl vért

2011  //  Sze  //  09  //  MTI

A homoszexuális férfiak is adhatnak ezentúl vértBizonyos feltételekkel homoszexuális férfiak is adhatnak vért novembertől Nagy-Britanniában, és ezzel megszűnik a rájuk vonatkozó élethossziglani korlátozás.

A Skócia, Anglia és Wales egészségügyi miniszterei által elfogadott új véradási politika szerint azok a homoszexuális és biszexuális férfiak lehetnek donorok a szigetországban november 7-étől, akik nem létesítettek szexuális kapcsolatot más férfival a véradást megelőző 12 hónapban. Észak-Írország várhatóan a közeljövőben fog dönteni a kérdésben.

 

Az élethosszig tartó korlátozást még az 1980-as évek elején vezették be Nagy-Britanniában, a fenyegető AIDS-járvány és a HIV-fertőzés kiszűrésére alkalmas tesztek hiánya miatt - olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán (www.bbc.co.uk). A brit kormány szakértői bizottságának bemutatott legújabb orvostudományi eredmények szerint azonban nem indokolt tovább fenntartani a korlátozást. A brit Nemzeti Vérszolgálat minden egyes beérkező véradományt megvizsgál a HIV- és egyéb fertőzések miatt. A lappangási időszakban azonban továbbra is lehetetlen kiszűrni a vírust.

 

A szexuális úton terjedő betegségek szempontjából magas kockázatú országokban aktív nemi életet élő britek esetében már jó ideje alkalmazzák az egyéves szabályt. A homoszexuálisok véradása kapcsán pedig számos más országban is hasonló döntésre jutottak. Dél-Afrikában félévnek, Ausztráliában, Svédországban és Japánban pedig egy évnek kell eltelnie a legutolsó szexuális aktus és a véradás időpontja között. Kanadában és az Egyesült Államokban még mindig nem adhatnak vért a homoszexuális férfiak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés