CoolPolitika.hu

A génkezelt növényekről a tagállamok döntsenek

2011  //  Júl  //  06  //  MTI

A génkezelt növényekről a tagállamok döntsenekTámogatta az Európai Parlament egy kedden megszavazott jelentésben azt az európai bizottsági javaslatot, hogy az Európai Unió tagállamai nemzeti hatáskörben döntsenek az olyan növények termesztésének korlátozásáról vagy betiltásáról, amelyeket génjeikben az ellenállóképesség javítása érdekében módosítottak.

A jogszabályjavaslat célja, hogy szilárdabb jogi alapja legyen a génkezelt növények betiltásának a nemzetközi kereskedelmi szabályok tükrében. Az Európai Bizottság javaslatáról jelenleg élénk vita folyik a témában súlyosan megosztott EU-tagországok között. A tagállamok egy jelentős csoportja ellenzi a génkezelt növények termesztését, egy másik nagy csoport viszont engedélyezi. Magyarország az ellenzők közé tartozik, a tilalmat az új alkotmány is rögzíti.

 

A strasbourgi plenáris ülésen a keddi szavazás előtt lefolytatott vitában a magyar képviselők közül felszólalt Tabajdi Csaba (MSZP), aki szerint "jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő tudományos bizonyíték a termesztés hosszú távú környezeti és egészségvédelmi hatásait illetően. Ez aláássa a technológia megítélését, és bizalmatlanná teszi a fogyasztókat." Hozzátette: "bizonyos országokban populista módon meg is bélyegzik a technológiát". Jelezte, az Egyesült Államokban ezzel szemben túlzott a bizalom a génkezelt termékeket illetően, és onnan sok ilyen termék kerül Európába. Szegedi Csanád (Jobbik) szerint bebizonyosodott, hogy Európában "lehet egyszerre mennyiségi és minőségi termelést folytatni, és ehhez egyelőre nincs szükség a GMO-technológiára". Úgy vélte, a génkezelt termékek alkalmazását "nem szabad a tagállamok szabad rendelkezésére bocsátani, hanem egyelőre be kell tiltani, amíg a GMO-termelés biztonságossá nem válik".

(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés