CoolPolitika.hu

A francia elnök engedélyezte a posztumusz házasságot

2012  //  Már  //  23  //  MTI

A francia elnök engedélyezte a posztumusz házasságotEngedélyezte a toulouse-i merénylő által megölt egyik katona és terhes élettársa posztumusz összeházasodását a francia köztársasági elnök - közölte pénteken a néhai Abel Chennouf tizedes családjának ügyvédje.

Az ügyvéd - aki korábban már  két, szolgálat közben megölt rendőr élettársának intézett el hasonló körülmények között posztumusz házassági engedélyt - elmondta: most kapta meg az elnöki hivataltól az engedélyt ahhoz, hogy a tizedes terhes felesége posztumusz férjhez mehessen. Az eljárást a polgári törvénykönyv szerint a köztársasági elnök engedélyezheti súlyos indokkal az egyik házasulandó fél szolgálat közben történt halála esetén, ha egyértelmű mindkét fél beleegyezése. Közben a Paris Normandie regionális újság honlapja arról számolt be, hogy egy gimnáziumi tanárnő arra kérte pénteken a diákjait, hogy egyperces néma csenddel adózzanak a toulouse-i merénylő emlékének.

 

Az 56 éves angoltanárnő érettségiző diákjainak azt is mondta, hogy az általa csak áldozatnak nevezett Mohamed Merah állítólagos al-kaidás kapcsolatait csak Nicolas Sarkozy államfő találta ki. A diákok egy része visszautasította a tanár kérését és elhagyta a tantermet. Az osztály képviselői e-mailben számoltak be a történtekről az iskola igazgatójának, amelyet közölt a regionális lap. "Miután látta, hogy nem értünk vele egyet, azt mondta, hogy menjünk ki a teremből, amit a húszból 16 diák meg is tett, a többiek bent maradtak és megpróbálták megérteni, hogy miről is beszél" - írták az érettségizők.    Luc Chatel oktatási miniszter azonnali hatállyal kérte a tanár felfüggesztését és elítélte a "minősíthetetlen viselkedést".

 

Pascal Bossuyt az illetékes pedagógus szakaszervezet részéről utóbb közölte: "nem egy szélsőséges politikai akciójáról van szó, hanem egy egészségügyi gondokkal küzdő kollégáról, aki pszichológiai kezelés alatt áll".  Szerinte a tanárnő azonnal megbánta a "szerencsétlen mondatát", a diákok is támogatásukról biztosították őt, "ügyetlenségnek" minősítve az esetet. A hét ember meggyilkolásáért felelős iszlamista merénylő halálát követően egyébként a Facebookon létrehoztak egy rajongói oldalt, amit még csütörtök este a francia belügyminisztérium kérésére a szolgáltató megszüntetett. Az oldalra - amelyen Mohamed Merah fotója és egy videó volt látható - ötszázan klikkeltek rá a letiltás előtt, s számos, a rendőrséget gyalázó és a radikális iszlámot éltető kommenttel látták el. Több, mint négyszázan lájkolták is az oldalt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés