CoolPolitika.hu

A demokrácia sorsáért aggódik

2012  //  Okt  //  02  //  MTI

A demokrácia sorsáért aggódikA demokrácia csehországi sorsáért aggódik Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje.

A katolikus főpap úgy véli, hogy a Václav Klaus cseh államfő elleni pénteki támadás az észak-csehországi Chrastavában komoly aggodalomra ad okot a "valódi demokrácia sorsa" miatt Csehországban. Dominik Duka ezt abban a levelében állítja, amelyet Klausnak írt és kedden hozott nyilvánosságra saját honlapján. A prágai érsek levelében "emberi és polgári együttérzéséről" biztosította az államfőt.    "Nemrégiben emlékeztünk meg modernkori államunk, a Csehszlovák Köztársaság első elnöke (Tomás Garrique Masaryk - TGM) halálának 75. évfordulójáról. Felidéztük azt a mondását is, miszerint az államok létét azon eszmék jelenléte biztosítja, amelyeken megalakultak" - írja Duka. Emlékeztetett: Masaryk azt mondta, hogy a demokrácia lényege a vita. Szerinte "az utóbbi hónapokban egyre inkább a demokrácia TGM által meghatározott lényege elutasításának vagyunk tanúi". Az érsek megállapította: Nem lehetséges a vita azok között, akik egymást kölcsönösen megsértik, gyűlölik és ellentéteket szítanak.

 

Levelében Duka azt is kifejtette, hogy Klaushoz hasonlóan ő sem híve a közvetlen elnökválasztás bevezetésének Csehországban, mert az ország politikai rendszere a közvetett, képviseleti demokráciára épült.    Úgy látja: a chrastavai incidens arra is felhívja a figyelmet, milyen fontos, "hogy a társadalomban a viszályok helyett felülkerekedjen az emberi méltósághoz és mások véleményének tiszteletben tartásához való alapvető polgári tisztelet".    Klaus utódját januárban választják meg a cseh állampolgárok, ezúttal első ízben közvetlenül, s nem a parlamentben. A cseh államfő hétfőn egy lapinterjúban úgy vélte, hogy az őt ért támadás a társadalom rendkívül rossz állapotát tükrözi.    Egy 26 éves férfi péntek délután az észak-csehországi Chrastava kisvárosban játék pisztollyal lőtt rá Václav Klausra, amikor az elnök egy hídavatáson a tömegben sétált.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés