CoolPolitika.hu

A csehek többsége ellenzi az euró bevezetését

2011  //  Júl  //  26  //  MTI

A csehek többsége ellenzi az euró bevezetésétA csehek több mint kétharmada ellenzi az euró bevezetését Csehországban - derült ki a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet júniusi felméréséből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.

-A cseh társadalom többsége továbbra is ellenzi az euró bevezetését. A felmérés során a megkérdezettek 68 százaléka nyilatkozott így. Az euró bevezetését mindössze a megkérdezettek egyötöde - konkrétan 21 százalék - támogatja. Az emberek tíz százaléka nem foglalt állást - foglalták össze a felmérés eredményét a szociológusok sajtóértekezleten. A felmérés kimutatta, hogy az euró csehországi bevezetését leginkább a kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt (ODS) hívei támogatják, továbbá a főiskolai végzettséggel rendelkezők, illetve a 30 éven aluli korosztály.

 

Az ellenzők között elsősorban a baloldali pártok választói, illetve az idősebb korosztályok képviselői vannak.    Csehországban már korábban is többségben voltak a közös európai pénznem bevezetésének ellenzői; a nemzetközi pénzügyi válság hatására ezek aránya mérsékelten tovább emelkedett. A prágai kormány korábban több céldátumot is megnevezett az euró bevezetésére, ezeket azonban mindig felülvizsgálták és hatályon kívül helyezték. Csehországban jelenleg nincs hivatalosan meghatározott időpont, hogy mikor szeretnék bevezetni az eurót. A hivatalos cseh álláspont szerint az euró bevezetését "nem kell elsietni".

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés