CoolPolitika.hu

A családok több mint tizede szegénységben él

2012  //  Júl  //  17  //  MTI

A családok több mint tizede szegénységben élAz olasz családok 16,3 százaléka él szegénységben az Istat olasz statisztikai hivatal kedden közölt felmérése szerint.

 A 2011-re vonatkozó adatok szerint az olasz lakosság 11,1 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, ami több mint nyolcmillió embert. A családok további 5,2 százaléka a mélyszegény kategóriába esik, vagyis a saját létfenntartásához szükséges anyagiakkal sem rendelkezik. A statisztikai hivatal egy kétfős, gyermektelen család létminimum szintjét havi nettó 1011,03 euróban határozta meg - vagyis ez a szegénységi küszöb. A szegények száma 2010-hez képest nem emelkedett jelentősen, de az olasz családok életszínvonala sokat esett elsősorban a fizikai munkából élők között - állapította meg a felmérés.

 

Az Istat ugyanakkor kiemelte, hogy a családok további 7,6 százaléka él alig valamivel a létminimum felett, melyek esetében elég akármilyen váratlan kiadás, és máris a szegények közé süllyedhetnek. A családok helyzete Olaszország déli tartományaiban a legsúlyosabb, ahol egynegyedük szegény és nyolc százalék tartozik a mélyszegények közé.  Az északi Trentóban a családok 3,4 százaléka szegény, Lombardiában 4,2 százalék, Venetóban és Valle dAostában 4,3, miközben Szicíliában 27,3 és Calabriában 26,2 százalék a szegénységben élő családok aránya. A Codacons fogyasztóvédő egyesület azonnali “családvédő” intézkedéseket sürgetett a római kormánytól hangsúlyozva, hogy tavaly óta a családok még szegényebbek lettek.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés