CoolPolitika.hu

A Costa Concordia kapitánya hősnek tartja magát

2012  //  Okt  //  16  //  MTI

A Costa Concordia kapitánya hősnek tartja magátA Costa Concordia oldalán keletkezett lék szakértői vizsgálatával folytatódott kedden a január 13-án zátonyra futott tengerjáró hajó balesetének bizonyítási eljárása - a tárgyaláson Francesco Schettino kapitány és az ügyészség is másképpen rekonstruálta a hajószerencsétlenséget.

A toscanai Giglio szigetének partjainál levő, tenger alatti szikla hetven méteres lyukat vágott a Costa Concordia oldalán. A 300 méter hosszú, 114 ezer tonna súlyú hajó alig ötven másodperc alatt irányíthatatlanná vált. Francesco Schettino kapitány az ütközés után három perccel már tudta, hogy a hajón lék keletkezett és ömlik a víz befelé. Ezt hangoztatták az ügyészség által kérdezett szakértők a Costa Concordia balesetének bizonyítási eljárásán, amely hétfő óta Grosseto városi színházában zajlik a vádlottakat, a túlélőket és a halottak rokonait képviselő ügyvédek részvételével. Jelen volt Schettino is, aki szemtanúk szerint szorgalmasan jegyzetelt. A lék keletkezésének körülményei, a hajófal rongálódásának mértéke az ügyészség szerint azt bizonyítja, hogy a Costa Concordia gondatlanság miatt ütközött neki a sziklának. A feketedobozból kinyert hangfelvétel szerint a hajót egy olaszul nem értő, indonéz tengerész kormányozta a baleset perceiben, s nem értette Schettinónak az ütközés előtti utolsó kiáltását sem, vagyis azt, hogy azonnal rántsa el a kormányt.

 

Schettino ügyvédei másképpen rekonstruálták az eseményeket. Szerintük Schettino lélekjelenlétének és szakértelmének köszönhető, hogy a hajón utazó 4229 ember többsége megmenekült. A védelem azt hangoztatta, hogy a meghibásodott hajót Schettino közelebb akarta vinni a parthoz, ezért ütközött sziklának. Ezt azonban a szakértők szerint semmi nem támasztja alá.    A Costa Concordia biztonsági műszereinek nagy része nem volt bekapcsolva a baleset estéjén - tették hozzá az ügyészek, akik videófilmet vetítettek le a hajó általuk feltételezett útvonaláról. Továbbra sem tisztázódott, hogy Schettino miért csak az ütközés után egy órával rendelte el az evakuálást.    Ne támadjatok, minden tőlem telhetőt megtettem, megmentettem az életeteket - mondta a túlélőknek Schettino. A Costa Crociere hajótársaság júliusban elbocsátott kapitányának szavairól a túlélők számoltak be az eljárásról kitiltott újságíróknak. Schettino áldozatnak, sőt hősnek tartja magát - jegyezte meg az olasz sajtó. A Costa Crociere hajótársaság ügyvédje megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a baleset után a hajón több lopás történt az utasok kabinjaiból.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés