CoolPolitika.hu

A cölibátus eltörlését javasolják

2012  //  Máj  //  13  //  MTI

A cölibátus eltörlését javasoljákA cölibátus eltörlése és a nők pappá szentelése jelenthet megoldást a pedofilbotrányoktól megtépázott írországi katolikus egyház problémáira - állapították meg azon a dublini tanácskozáson, ahol az ír katolikus egyház részéről több mint ezer hívő és pap vett részt.

Írországban 64 év a katolikus papok átlag életkora, így húsz éven belül nem lesz elég pap az egyház szolgálatában - közölte összeállításában az MSNBC amerikai televízió hírportálja. Brendan Hoban, a Katolikus Papok Szövetségének elnöke elmondta; míg korábban nagy érdeklődés övezte ezt a hivatást, ma egyre kevesebben választják. "Ha nincsenek papok, akkor nincsen oltáriszentség, és nincsen mise. Tudni akarjuk, hogy mi a B-terv" - tette hozzá.

 

Húsz évvel ezelőtt még tíz papi szeminárium működött a szigetországban, ma már csak egy van, 65 hallgatóval. A tanácskozás résztvevői megállapították, hogy reformok nélkül az ír katolikus egyház két évtizeden belül el fog tűnni. A Katolikus Papok Szövetsége részben a cölibátus megszüntetésében és a papok nősülésének engedélyezésében látja a megoldást. Az írországi szervezet azt javasolja a katolikus egyháznak, hogy fogadja vissza azokat, akik házasságkötésük miatt kényszerültek elhagyni a papi pályát. A szövetség nemrég készített felmérése szerint az ír katolikusok 90 százaléka támogatja,  hogy a papok házasságot köthessenek.

 

A felmérés szerint a hívők többsége, 77 százaléka támogatná nők pappá szentelését. A Katolikus Papok Szövetsége szerint pozitív hatással lenne az egyházra, ha a döntéshozatalban nők is részt vennének. A tanácskozásra azt követően került sor, hogy nemrég kiderült: az írországi katolikus egyház legfőbb elöljárója, Sean Brady bíboros nem lépett fel a pedofil bűncselekmények ügyében, jóllehet tudomása volt a visszaélésekről.    http://worldnews.msnbc.msn.com/_news/2012/05/11/11658012-married-priests-irelands-clergy-crisis-sparks-calls-for-radical-reform

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés