CoolPolitika.hu

A boszniai szerbek megemlékeztek háborús halottaikról

2010  //  Júl  //  15  //  MTI

A boszniai szerbek megemlékeztek háborús halottaikrólA boszniai szerbek is megemlékezték saját háborús halottaikról a Szerbiához közeli Bratunacban.

Éppen 18 évvel ezelőtt támadtak rá a Srebrenicából induló muszlim (bosnyák) csapatok a közelben fekvő szerb falvakra, aminek következtében 69 civil vesztette életét, további 19 embert pedig azóta is eltűntként tartanak számon. Srebrenica akkori parancsnokát, Naser Oricot az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszéke 2006-ban két év szabadságvesztésre ítélte, mert nem akadályozta meg a boszniai szerbek ellen elkövetett háborús bűncselekményt.

 

Miután a boszniai Szerb Köztársaság hivatalos képviselői nem jelentek meg a vasárnapi srebrenicai megemlékezésen, hétfőn a bosnyák-horvát föderáció sem képviseltette magát a bratunaci emlékünnepélyen. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke a háború áldozataira emlékezve a "szelektív igazságosságot" rótta fel a nemzetközi közösségnek. Dodik szerint az az elv, miszerint az egyik oldalon kizárólag áldozatok, a másikon pedig kizárólag elkövetők vannak, nem állja meg a helyét. A kormányfő elmondta, hogy ami Srebrenicában történt, nem minősíthető népirtásnak, továbbá szerinte az az állítás is elfogadhatatlan, hogy a tömegmészárlást a boszniai Szerb Köztársaság nevében követték el.

 

A boszniai szerb hatóságok adatai szerint a hároméves - 1992 és 1995 között zajló - boszniai háború alatt Srebrenica környékén mintegy 1300 szerb civil életét oltották ki, míg a kelet-boszniai határfolyó, a Drina régiójában 3200-ra becsülik a hadviselés szerb áldozatainak számát. 1995. július 11-én az ENSZ-erők védelme alatt álló Srebrenicát elfoglaló boszniai szerb csapatok kiválogatták a hadra fogható fiúkat és férfiakat, és megölték őket, a nőket és gyermekeket pedig elhurcolták. A mintegy 8 ezer áldozattal járó vérontást a hágai Nemzetközi Törvényszék is népirtásnak minősítette.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés