CoolPolitika.hu

A befektetési sáv alsó szélére minősítették le Ciprust

2011  //  Nov  //  07  //  MTI

A befektetési sáv alsó szélére minősítették le CiprustA befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére rontotta Ciprus kormánykötvény-adósságát pénteken a Moodys Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy a ciprusi bankrendszer a kormány, a ciprusi kormány pedig a nemzetközi közösség pénzügyi segítségére szorulhat.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este, az európai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Baa1"-ről két fokozattal - a köztes "Baa2" kihagyásával - "Baa3"-ra minősítette vissza Ciprus szuverén kötvényadós-kockázati besorolását, és az új, rontott osztályzatot is további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette. Ha a Moodys innen ismét leminősíti Ciprust, azzal a ciprusi államadós-osztályzat átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív kategóriába. A cég indoklása szerint a pénteki osztályzatrontás fő tényezői között szerepel, hogy a ciprusi bankrendszer jövőre nagy valószínűséggel állami segítséget lesz kénytelen igénybe venni, tekintettel a bankok görög kormánykötvény-portfoliójában várható nagyarányú leírásokra.

 

A Moodys számításai szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért ciprusi államadósság-ráta 5-10 százalékpont közötti mértékben növekedhet a banki feltőkésítések következtében. A hitelminősítő szerint ugyanakkor megvan annak a kockázata, hogy a ciprusi kormány is külső pénzügyi segítségre szorulhat, például a bajba került eurótagállamok kisegítésére szolgáló Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközből (EFSF), miután gyakorlatilag elvesztette hozzáférését a nemzetközi tőkepiacokhoz. A Moodys megjegyezte ugyanakkor, hogy az Oroszország által megígért kétoldalú hitelmegállapodás várhatóan fedezi a ciprusi kormány jövő évi finanszírozási igényeinek zömét, és elégséges bármilyen rövid távú likviditási nyomás semlegesítésére is.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés