CoolPolitika.hu

9 millió dolláros óvadék

2012  //  Ápr  //  10  //  MTI

9 millió dolláros óvadékFejenként több mint 9 millió dolláros óvadékot rótt ki hétfőn Tulsában a bíró két fehér férfira, akit azzal gyanúsítnak, hogy a hét végén az oklahomai városban agyonlőtt három fekete férfit, további kettőt pedig megsebesített.

A nyomozásnak még nem sikerült egyértelműen megállapítania, hogy a gyilkosságokat rasszista indítékból követték-e el. Sajtóforrások szerint a két gyanúsított egyike, a 19 éves Jake England Facebook-bejegyzései arra utalnak, hogy a férfi bosszút akart állni az apjáért, akit két évvel ezelőtt egy fekete betörő gyilkolt meg. Englandet és a lakótársát, a 32 éves Alwin Wattsot vasárnap egy lakossági bejelentés nyomán vette őrizetbe egy helikopterrel támogatott rendőrosztag. A két férfi nem tanúsított ellenállást. A rendőrség szerint England és Watts péntek hajnalban egy kisteherautóval körözött Tulsa túlnyomórészt feketék lakta városrészében és találomra lövöldözött a járókelőkre. Az áldozatok, akiknek életkora 31 és 54 év között volt, nem ismerték egymást.

 

A két gyanúsítottat a rendőrség a származása alapján fehérként  kategorizálta, de több lap is megírta, hogy Jacob England valójában cherokee indián. A hétfői The New York Times szerint a férfi apjának gyilkosát, Pernell Jeffersont csak törvénytelen fegyverhasználat miatt ítélték el, emberölés miatt nem. Az idősebb England gyilkosát hat év szabadságvesztésre ítélték. A The Washington Post hétfőn arról számolt be, hogy England barátnője januárban öngyilkos lett. Péntek este a Facebook-oldalán a tulsai lövöldöző is azzal fenyegetőzött, hogy önkezével vet véget az életének, mert olyan dolgokkal gyanúsították meg, amiket nem követett el. England nem árulta el, hogy milyen vádakat hoztak fel ellene. A "faji" indíttatású gyilkosságok kérdése mély sebeket tépett fel Tulsában, ahol 1921-ben rasszista zavargások törtek ki. Fehérek rombolták le az egyik fekete negyedet, amelyben a The New York Times szerint több tucat, vagy talán több száz embert mészároltak le. A lap úgy tudja, hogy ez volt az egyik legvéresebb "faji" alapú incidens az Egyesült Államok történetében.

 

A gyilkosságok nyomán a megfélemlített tulsai feketék körében olyan indítvány is elhangzott, hogy a közösségnek magának kellene kézbe venni az igazságszolgáltatást. Az oklahomai incidens tovább növelte az Egyesült Államokban a "faji" csoportok közötti feszültséget, amelyet egy fekete tizenéves, Trayvon Martin halála váltott ki. A fiút egy félig fehér, félig perui származású önkéntes rendész, George Zimmerman lőtte le február végén a floridai Sanfordban. Az elkövetőt, aki önvédelemre hivatkozott, azóta sem állították bíróság elé, ami országszerte tiltakozást váltott ki. Egy radikális fekete szervezet pénzjutalmat ígért annak, aki kézre keríti a rejtőzködő Zimmermant, lapjelentések szerint az ő védelmére viszont náci csoportok szervezkednek. Új fordulat az ügyben, hogy a Martin-gyilkosság körülményeit vizsgáló különleges ügyész, Angela Corey hétfőn bejelentette: az eredeti tervekkel ellentétben nem viszi a nagyesküdtszék elé az ügyet. Az incidenssel kapcsolatban feltárt tényeket és bizonyítékokat kedden tanulmányozta volna a sanfordi nagyesküdtszék. Ezek után kizárólag Corey-tól függ, hogy vádat emelnek-e Zimmerman ellen.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés