CoolPolitika.hu

50 milliárd eurót költ Európa fejlesztésekre

2011  //  Okt  //  20  //  MTI

50 milliárd eurót költ Európa fejlesztésekreA válságkezelés mellett ugyanolyan fontos szerepe van a növekedés és a munkahelyteremtés beindításának, ezért az Európai Bizottság 50 milliárd euró összértékű, a közlekedési, energia- és szélessávú internethálózatokra kiterjedő fejlesztési programot terjeszt elő - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a "Connecting Europe" program szerdai bemutatásakor Brüsszelben.

Az eseményen Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa arról tájékoztatott: a 2014-2020 költségvetési időszakra tervezett, projektfinanszírozási céllal kibocsátandó kötvényeket már most, 230 millió euró értékben alkalmaznák tőkepiaci források bevonására, ami az Európai Beruházási Bank segítségével 4,5 milliárd eurós összegre nőhet. Kifejtette: ez egyfajta kockázatközösséget teremt az Európai Unió és a beruházók között, akik sokszor a projektek hosszú megtérülési ideje miatt nem jutnak megfelelő forrásokhoz.

 

A bizottság által kiadott közlemény szerint közlekedési beruházásokra 31,7 milliárd eurót, energetikai fejlesztésekre 9,1 milliárd eurót, míg a szélessávú hálózatkapacitások bővítésére 9,2 milliárd eurót fordítanak. A közlekedési fejlesztésekből 10 milliárd eurót különítenek el a Kohéziós Alap által támogatott országokban zajló fejlesztések finanszírozására. A fennmaradó 21,7 milliárd euró valamennyi tagállam számára hozzáférhető - mondta Barroso elnök. Arról tájékoztatott: a beruházások célja, hogy javítsák az EU egyes régiói közötti összeköttetést, megszűntessék a szűk keresztmetszetű csomópontokat, fenntarthatóvá váljanak a közlekedési hálózatok, továbbá, hogy bővüljenek a fogyasztók választási lehetőségei az egyes közlekedési eszközök között.

 

Barroso elmondta: az energiaipari fejlesztések fontos szerepet játszanak majd az EU2020 energia- és klímavédelmi céljainak elérésében. A belső piac összeköttetéseinek bővítése az ellátásbiztonság javulásához, illetve a megújuló energia költséghatékony módon való szállításához járul hozzá. A telekommunikációs fejlesztések közül a program keretében úgy nevezett gyors és nagyon gyors szélessávú hálózatokba és a páneurópai digitális szolgáltatásokat való beruházásokat támogatnak majd - áll a bizottság közleményében.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés