CoolPolitika.hu

3 millió férfinak nem jut nő

2009  //  Júl  //  03  //  MTI

3 millió férfinak nem jut nőEgyre kevesebb lány születik Vietnamban, s ha ez így megy tovább, 2030-ra 3 millió férfinak nem jut majd asszony - figyelmeztettek csütörtökön a vietnami hatóságok.

-Vietnamban veszélyesen megnőtt a nemek közötti demográfiai egyenlőtlenség, átlagosan minden 100 lány születésére 112 fiú születése jut, de vannak települések, ahol ennél is rosszabb a helyzet, minden 100 lányra 130 fiú jut - közölte a közegészségügyi minisztérium.

 

Azok a férfiak, akik nem találnak maguknak vietnami asszonyt, kénytelenek lesznek más országokból nősülni, ami a kulturális különbségek miatt sok szociális problémát okozhat ugyanúgy, mint a pár nélkül élő vietnami férfiak - mondta Nguyen Ba Thuy miniszterhelyettes. A kormány szigorúbb tilalmat tervez a gyermek neme miatti abortuszokkal kapcsolatban. A közegészségügyi miniszter nemrégiben élesen bírált néhány könyvkiadót; több mint 2600 olyan kiadványt foglaltak le, amely fiúgyermek nemzéséhez ad étrendi és időzítési tanácsokat. A hatóságok elrendelték a hasonló tartalmú cikkek levételét hét weboldalról is.

 

Az orvostudomány fejlődése révén a házaspárok már hamar és pontos információval rendelkeznek a születendő gyermek nemét illetően - 2003 óta tilos ugyan felvilágosítást adni a magzat neméről, de sok orvos figyelmen kívül hagyja a törvényt -, és sokan az abortusz mellett döntenek, ha nem fiúgyermek várható. Kínában is rossz a helyzet, minden 100 kislány születésére 120 fiúgyermek jut a kormány intézkedései ellenére.

 

A hagyományos vietnami kultúrában a férfiak dolga a nemzetség, a család fennmaradásának biztosítása, és az elsőszülött fiúk gondoskodnak az ősöket megillető tiszteletadásról; ezt a feladatot nő nem láthatja el. Vietnam lakossága közel 87 millió.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés