CoolPolitika.hu

31 évre csökkent a várható élettartam

2010  //  Nov  //  20  //  MTI

31 évre csökkent a várható élettartamAz AIDS és a tuberkulózis miatt alig két évtized leforgása alatt 60-ról 31 évre csökkent a várható élettartam Szváziföldön az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezetének becslése szerint.

Az ENSZ korábban közölt adatai szerint az afrikai kontinens délkeleti részén, a Dél-Afrikai Köztársaság és Mozambik között fekvő kis országban a legmagasabb a világon a HIV-fertőzöttek aránya. Közleményében az Orvosok Határok Nélkül rámutatott, hogy a felnőtt lakosság 26,3 százaléka HIV-fertőzött. A szervezet 2007-ben kezdte meg tevékenykedését Szváziföldön, és most közzétett helyzetjelentésében úgy fogalmazott, hogy az AIDS, valamint a tuberkulózis miatt nőtt a halálozás a felnőttek körében. Ennek következtében sok gyerek marad árva, a munkaerő pedig drasztikusan csökkent.

 

-Ez riasztó, különösen annak fényében, hogy a tuberkulózisban szenvedők 80 százaléka HIV-fertőzött is egyben - írta a szervezet szváziföldi csoportjának vezetője. Aymeric Péguillan rámutatott arra, hogy a tbc-s betegek 7,7 százaléka gyógyszereknek ellenálló kórokozóval fertőzött. Az MSF szerint a helyzet kritikus, és orvosi személyzet hiányában nem javul. Nem állnak rendelkezésre a megfelelő diagnosztikai központok, a betegek pedig képtelenek végigvinni a kezelést, mert nem tudják megfizetni.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés