CoolPolitika.hu

20 milliárd eurós rés

2012  //  Sze  //  23  //  MTI

20 milliárd eurós résA vártnál csaknem kétszer nagyobb, 20 milliárd eurós hiányt tártak fel a görög költségvetésben az euróövezeti válságállamnak hitelező trojka szakértői - írta vasárnap a Der Spiegel.

A német hetilap szerint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői a görög reformok állását értékelő helyszíni ellenőrzés során jutottak arra a megállapításra, hogy a görög költségvetésben az idén 11,5 milliárd euró helyett 20 milliárd euró deficit keletkezhet. A Der Spiegel szerint a görög kormány úgy véli, hogy egy újabb adósságleírással is lehetne javítani a helyzeten, és már többször érdeklődött is az euróövezeti társállamoknál, hogy elengednék-e az adósság egy részét. Erről írt pénteken a Financial Times Deutschland című német üzleti lap is, amely szerint egyeztetések kezdődtek a 2010-2011-es első görög hitelprogramban résztvevő euróóövezeti országok által kétoldalú szerződések révén biztosított 53 milliárd euró hitel törlesztésének részleges elengedéséről.

 

A trojka képviselői szeptember elején kezdték meg a 130 milliárd eurós második hitelprogram végrehajtásának ellenőrzését. Pénteken közölték, hogy egy hétre felfüggesztik a munkát. Az ellenőrzésről készülő jelentéstől függ, hogy Athén megkaphatja-e a hitel következő részletét. A jelentést az eredeti menetrend szerint szeptemberben kellett volna elkészíteni, de a legutóbbi hírek szerint már azt fontolgatják, csak novemberben, az amerikai elnökválasztás után teszik közzé, hogy a jelentés miatt keletkező esetleges piaci megrázkódtatások ne befolyásolják az amerikai választást.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés