CoolPolitika.hu

150 millió eurót a kapnak a román önkormányzatok

2012  //  Ápr  //  04  //  MTI

150 millió eurót a kapnak a román önkormányzatokA román kormány az ország központi tartalékalapjából mintegy 650 millió lejt (150 millió euró) utalt ki kedden a romániai önkormányzatoknak - közöttük magyarok lakta településeknek -, hogy a felhalmozott adósságaikat és a folyamatban lévő beruházásaikat finanszírozzák ebből a pénzből.

A román kormány döntését Dan Suciu kormányszóvivő jelentette be a kabinet ülését követően. Ez a határozat korábban komoly feszültséget okozott a bukaresti kormánykoalícióban, miután Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök nem értett egyet a pénz kiutalásával. A február elején kormányfőként kinevezett, független Ungureanu eredetileg nem fogadta el a kormánykoalíciót alkotó pártok erre vonatkozó kérését. Végül beleegyezett, azzal a kikötéssel, hogy a támogatást az adósságok kifizetésére és az Európai Unió által támogatott beruházások finanszírozására költhetik az önkormányzatok.

 

A kormányfő egy másik feltétele az volt, hogy a támogatásban valamennyi polgármesteri hivatal részesüljön, függetlenül attól, hogy a települést éppen melyik párthoz tartozó polgármester vezeti. Június 10-én Romániában önkormányzati választások lesznek. A román sajtó szerint a miniszterelnök korábbi ellenállása nagy elégedetlenséget váltott ki a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Pártban (PD-L), amelyből a múlt héten kilépett Sorin Frunzaverde, aki addig a közvélemény-kutatások szerint mintegy 20 százalék körüli támogatottságnak örvendő politikai erő egyik első alelnöki tisztségét töltötte be.

 

Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke a kormány keddi döntése kapcsán az MTI-nek elmondta: több mint száz, magyarok által lakott erdélyi település is található a támogatandó önkormányzatok listáján, a nekik megítélt összeg pedig eléri a mintegy 90 millió lejt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés