CoolPolitika.hu

15 magyarországnyi területre öten vigyáznak

2010  //  Júl  //  18  //  MTI

15 magyarországnyi területre öten vigyáznakAz amazonasi folyami delfin állománya erőteljesen megcsappant az elmúlt évtizedben. A jelenség oka, hogy kiváló halcsali készül belőle. A delfinekre vigyázni hivatott természetvédelmi őrök száma mindössze öt, a 15 magyarországnyi területen.

Az amazonasi folyami delfin a három ismert valódi folyami delfin faj legnagyobbika. Testhossza elérheti a két és fél métert, testsúlya a 180 kilogrammot. Súlyát egyrészt zsíros húsa okozza, és ez a veszte is. A kolumbiaiak ugyanis igen kedvelik a Calophysus macropterus elnevezésű harcsafajt, amely pedig zsíros hússal könnyűszerrel kifogható. A piracatinga néven is emlegetett harcsa Brazíliából Kolumbiába irányuló exportja megháromszorozódott az elmúlt három évben.

 

Az ízletes hal kilójáért mintegy 140 forintot kapnak a halászok, egy leölt folyami delfin húsa pedig ötszáz kiló piracatinga kifogásához elegendő. Ezzel pár éjszaka alatt megkereshető a brazil minimálbér kétszerese. A gyors profit egyre több halászt vonz a folyóhoz, hogy leölje a békés emlősöket. Még csak vadászni sem kell rájuk - a kíváncsi delfinek odaúsznak a hajókhoz, ahonnét azután megszigonyozzák őket. Minderről Vera da Silva számolt be, aki a brazil Amazonas-kutató Intézet számára vizsgálja a delfineket. A projekt 17 éve tart, azóta a megfigyelt folyószakaszon minden évben mintegy hét százalékkal csökkent a folyami delfinek száma. Tíz éve a pusztulás elsődleges oka a csalihús beszerzése.

 

Mindössze 5 természetvédelmi őr hivatott magakadályozni a régóta illegális delfinvadászatot 1,4 millió négyzetkilométeren - Magyarország területének tizenötszörösén. - Jelen pillanatban az erdőirtásra irányul a kormány figyelme - magyarázta Andrey Silva, a brazil környezetvédelmi hatóság (Ibama) szóvivője a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint. A faj állománynagyságáról semmi biztosat nem lehet tudni. A veszélyeztetett állatok vörös könyvében a folyami delfin hiányos adatbázis címszó alatt szerepel. A WWF természetvédelmi szervezet becslései nemrégiben tízezer egyedre jutottak, ami stabil populáció lenne. A brazil természetvédők azonban másképp látják a helyzetet, tudván, hogy az utóbbi időkben pusztán egy 11 ezer hektáros területet lefedő folyószakaszon 1500 kizsigerelt delfint számoltak meg évente.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés